De Stolpe.
De Stolpe. Foto: Bastiaan Miché

‘Tot nu toe nauwelijks incidenten met huidige bewoners van De Stolpe’

Het CDA stelde een waslijst aan vragen en nu komt het college met een uitgebreid antwoord op het plan van Kwintes om tachtig cliënten in De Stolpe te huisvesten.

HILVERSUM Het college van burgemeester en wethouders erkent dat cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg het meest gebaat zijn bij kleinschalige woonvormen. Echter, met de gedachte om tachtig kwetsbare inwoners in De Stolpe te huisvesten staat de capaciteit van beschermd wonen onder druk.

Dat antwoorden B&W op de waslijst aan schriftelijke vragen waar de Hilversumse fractie van het CDA vorige maand mee kwam. De christendemocraten waren in de pen geklommen naar aanleiding van de plannen van zorgorganisatie Kwintes om een grote groep met een zogenaamde wet langdurende zorg en beschermd wonenindicatie in het pand aan de Zonnelaan te huisvesten.

Die plannen leidden al tot onvrede bij buurtbewoners. Zij vrezen overlast in de wijk. Bovendien gingen zij ervan uit dat Kwintes - dat het pand al enkele jaren huurt voor tijdelijke huisvesting van cliënten - over niet al te lange tijd zou vertrekken uit De Stolpe. Zij waren daarom onaangenaam verrast toen de zorgorganisatie besloot om het pand te kopen. Na een informatiebijeenkomst vorige maand werd daarom afgesproken dat de gemeente, buurtbewoners en Kwintes een risicoanalyse starten over de gevolgen van het huisvesten van tachtig mensen in een pand voor de leefbaarheid in de buurt. Mochten de plannen dusdanig negatieve gevolgen hebben voor die leefbaarheid, zal Kwintes actie moeten ondernemen.
Het CDA had in de dagen rond die informatiebijeenkomst schriftelijke vragen gesteld over die onrust en de incidenten van de laatste jaren in de wijk en ook over het welzijn van de cliënten. Ook B&W benadrukken in de beantwoording het belang dat nieuwe bewoners van De Stolpe zich veilig voelen in de eigen omgeving. “Doel van kleinschalig wonen is dat de bewoners de regie van hun leven in eigen hand houden. De persoonlijk zorg is een van de grootste voordelen van deze woonvorm. Daarom streeft de gemeente Hilversum, net al de andere gemeenten in de regio, zo veel mogelijk naar deze kleinschalige woonvormen.”
Dat lijkt haaks te staan op het voornemen om tachtig cliënten in een pand te huisvesten. Echter, stellen B&W, “om de druk op de wachtlijsten af te laten nemen, hebben we deze plekken voor beschermd wonen hard nodig. Onder kleinschaligheid wordt verstaan dat er maatwerk wordt verleend aan cliënten in een beschermde woonomgeving. Iedere cliënt heeft een appartement met een eigen voordeur en voorzieningen (zoals een keuken, woon-, slaap- en badkamer) voor wonen en verblijven.”
En hoewel B&W de onrust in de buurt kunnen begrijpen, benadrukken zij dat de kwetsbare inwoners waarover wordt gesproken wel inwoners van Hilversum of deze regio zijn. “Tot op heden zijn er nauwelijks incidenten geweest met de huidige bewoners van De Stolpe. Kwintes is een organisatie met grote deskundigheid op het gebied van het realiseren van voorzieningen voor kwetsbare inwoners in woonwijken. Uit ervaring weten we dat, als er problemen ontstaan, zorgaanbieder Kwintes direct reageert en maatregelen treft.”
Daarbij komt dat de aankoop van De Stolpe door Kwintes past binnen de afspraken over Beschermd Wonen die Hilversum met de andere Gooise gemeenten heeft gemaakt, vervolgen B&W. Bovendien is de gemeente eigenlijk geen partij in deze zaak. “Het betreft een privaatrechtelijke transactie, en valt binnen het bestemmingsplan”, aldus B&W.

Dan de overlast in de buurt. Buurtbewoners zouden nooit actief incidenten hebben gemeld, omdat ze er altijd van uitgingen dat het verblijf van Kwintes in De Stolpe - met tussen de 28 en 60 beschermd wonencliënten - een tijdelijke situatie betrof. “Desondanks hebben wij vanuit de buurt vernomen dat er sinds de komst van Kwintes een reeks aan incidenten en gevallen van overlast heeft plaatsgevonden”, aldus CDA-raadslid Gerben van Voorden en -commissielid Jacobine van Exel-van Dijk vorige maand. Als voorbeelden noemen zij onder meer ‘meerdere grote politie-invallen’, brandstichting, verscheidene mensen zijn bij het wandelen of het uitlaten van hun hond lastiggevallen en drugsoverlast.
De genoemde incidenten zijn bekend bij politie en gemeente, antwoorden B&W. In enkele gevallen waren de bewoners van De Stolpe de boosdoener, maar heel vaak ook niet. Zo kwam de ellende vanuit het Rosarium en het Boombergpark vooral vanuit jongeren. “Hilversum heeft soms last van ‘stadse problemen’ als het gaat om incidenten op het gebied van jeugdoverlast in het algemeen”, aldus B&W. “Voor de leefbaarheid in de wijk wordt dan ook vooral gekeken naar alle incidenten en voor zover dit overlast vanuit bewoners van De Stolpe betreft wordt hier in nauw overleg met Kwintes, BOA’s, politie en buurtcoördinator op gereageerd.”
Daarbij menen B&W dat Kwintes garant staat voor een goed beheer in de buurt en een goed contact met de omwonenden. Benadrukt wordt ook dat de belangen van iedere groep voor de gemeente even zwaar wegen.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra


'Hilversum heeft soms last van‘stadse problemen'