Afbeelding
Foto:

Beeld dat ontwikkelaar werkt 'in geest opgeschorte verstedelijkingsvisie'

HILVERSUM Hoewel de gemeenteraad van Hilversum duidelijk nee zei tegen het Sleutelgebiedplan - en de bouw van duizenden woningen - lijkt het erop dat projectontwikkelaars nog wel altijd werken in de geest van de inmiddels opgeschorte verstedelijkingsvisie. Dat stelt raadslid Edwin Göbbels van eenmansfractie Democraten Hilversum.

Hij noemt als meest prominente voorbeeld het Hunkemöller-terrein, maar ook de Sigarenfabriek, het Venetapark en Lijsterweg/Zuiderweg (allemaal Gebiedsagenda 1221). Vooruitlopend op de verstedelijkingsvisie Strategie spoorgebied 2040 (sleutelgebied) heeft het college van burgemeester en wethouders namelijk al intentieovereenkomsten gesloten met de eigenaren/ontwikkelaars. Daarmee werd, aldus Göbbels, zonder onderliggend raadsbesluit vooruitgelopen op de Strategie spoorgebied 2040.
De wijk 1221 (Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt) maakt deel uit van de spoorzone die centraal stond in die veelbesproken verstedelijkingsvisie. Eigenaren/ontwikkelaars konden na de overeenkomsten aan de slag, echter over de pilot Gebiedsagenda 1221 heeft de gemeenteraad nu nog helemaal niks kunnen zeggen, stelt Göbbels. Er is hooguit iets gezegd over de participatie - hoe kunnen inwoners meepraten? - binnen deze pilot.
De Democraat voegt daaraan toe dat er weliswaar tevredenheid bestaat over die participatie. De betrokkenen echter - bewoners én ontwikkelende partijen - hebben heel verschillende ideeën over het gewenste resultaat. “Zo vermeldt de collegebrief (van 20 mei 2020, red.) dat er ‘spanning bestaat tussen de door ontwikkelende partijen gewenste bouwhoogte op ontwikkellocaties versus een goede inpassing van deze nieuwe bebouwing in de omringende buurt’ en ‘spanning bestaat tussen het aantal woningen (of andere functies) op bepaalde ontwikkellocaties versus de reguliere parkeernormen vanuit het beleid van de gemeente’”, weet Göbbels.
Als voorbeeld noemt de Democraat de locatie-Hunkemöller waar (op basis van het huidige voorstel) zo’n 300 nieuwe woningen en tussen de 3.000 en 4.000 vierkante kantoorruimte zou moeten komen. “Hier is sprake van een ontwikkelstrategie die niet door de raad is geaccordeerd”, stelt Göbbels. Hij vraagt zich daarbij af aan welke woningbehoefte binnen Hilversum dit project beoogt te voldoen en in hoeverre er behoefte is aan meer kantoorruimte. Hilversum, aldus het raadslid, heeft het hoogste kantoorquotiënt van alle deelregio’s in de MRA.”
Zorgen zijn er ook over de houwhoogtes. Zo suggereert een illustratie binnen de Gebiedsagenda dat bouwhoogten tot boven de 30 meter (10 bouwlagen) kunnen worden verwacht. “Terwijl de Gebiedsagenda zich tegelijkertijd uitspreekt over een maximale bouwhoogte van twaalf tot vijftien meter (vier tot vijf lagen)," aldus Göbbels, “met slechts op sommige plekken de mogelijkheid om tot maximaal 25 meter te gaan als een stedenbouwkundig accent gewenst is.”