Foto: Joris Klaui
Foto: Joris Klaui Foto:

Coronasteun voor de Vorstin en Filmtheater

HILVERSUM De Vorstin en Stichting Filmtheater Hilversum krijgen inderdaad steun vanuit het landelijke coronafonds van het ministerie van OCW. De gemeente Hilversum verdubbelt bovendien nog eens die bedragen.

De Vorstin krijgt daardoor twee keer een bedrag van 117.155 euro en de Stichting Filmtheater Hilversum krijgt tweemaal 141.000 euro. Dat waren ook de bedragen die beide instellingen hadden aangevraagd.
Culturele instellingen konden een aanvraag indienen voor dit fonds, op voorwaarde dat de betreffende gemeente dit bedrag zou verdubbelen. De gemeente Hilversum heeft begin deze maand ingestemd met de voorwaarde tot matching. Hierdoor konden de Vorstin en het Filmtheater hun aanvraag definitief maken. De gemeente dekt deze matching uit het gemeentelijke coronafonds.

Overigens dacht de Vorstin aanvankelijk recht te hebben op (twee keer) 225.000 euro, maar dat bleek een interpretatiefout, zegt directeur Wilco Witte nu. “We konden niet meer aanvragen dan dit, maar dat bedrag krijgen we nu dus voor de volle 100 procent. En daar zijn we blij mee.”


Fors minder inbraken in coronatijd

HILVERSUM Het aantal inbraken in woningen in Hilversum lag tijdens de coronamaanden fors lager dan in de maanden ervoor. Zowel in de maanden april als mei was het aantal inbraken op een hand te tellen.

Bij elkaar opgeteld waren er tijdens de eerste zes maanden in Hilversum 64 ‘gekwalificeerde diefstallen in en uit woningen’, zoals een gemeentewoordvoerder omschrijft. Onduidelijk is in hoeverre de inbrekers er met een buit vandoor gingen.

Opvallend is dat het aantal inbraken in januari en februari met twintig en negentien nog redelijk hoog lag. In maart - toen de coronamaatregelen halverwege de maand ingingen - waren er elf inbraken. In april en mei echter kwam de teller respectievelijk niet boven de drie en vier inbraken. In juni was er weer een (minimale stijging) tot zeven inbraken.
In heel 2019 waren er in totaal 201 inbraken in woningen in Hilversum. Daarvan waren er 141 geslaagd en bleef het 60 keer beperkt tot een poging.