Filmtheater Hilversum.
Filmtheater Hilversum. Foto:

Oude vertrouwde bij Filmtheater beetje bij beetje terug

HILVERSUM Terwijl bioscoopketens als VUE en Pathé het deze zomermaanden bij gebrek aan nieuwe films moeten doen met klassiekers uit het verleden, vertoont Filmtheater Hilversum iedere week weer nieuwe films. “Er is best wel een groot aanbod”, vertelt woordvoerder Steffie van der Horst.

Desondanks blijven de filmzalen in het theater op het Herenplein grotendeels leeg. Dat heeft uiteraard niks te maken met de kwaliteit van de films of het theater zelf, maar veel meer met de coronamaatregelen. In de grootste zaal kunnen normaliter 111 bezoekers en nu maar 38. In de andere zalen kunnen er nu niet meer in dan 22 en 24. “Maar we zijn vooral blij dat we weer open kunnen en films kunnen tonen”, zegt Van der Horst.
Filmtheater Hilversum kon de voorbije jaren ieder jaar weer rekenen op een recordaantal bezoekers. Tot halverwege maart lag het filmhuis alweer goed op schema, totdat plotseling de deuren dicht moesten. Pas begin juni konden ze weer open. Dat leidde aanvankelijk tot aardig wat bezoekers, vooral de liefhebbers die écht stonden te trappelen. Maar toen zij weer een film in het theater hadden gezien, volgde een dip.
Pas toen de coronamaatregelen begin deze maand verder werden versoepeld, kwamen de bezoekersaantallen weer. Positief is nu ook dat er binnen het theater steeds meer kan. Inmiddels zijn ook de foyer en het terras op het plein open en keert daardoor ook het oude vertrouwde en de gezelligheid beetje bij beetje terug. Het eenrichtingsverkeer binnen het gebouw blijft echter gehandhaafd, mondkapjes hoeft men niet op.
Voor augustus - voorheen toch een soort van festivalmaand - staan er enkele concertfilms op de agenda. En wekelijks zijn er wel drie of vier nieuwe films. “Alleen de specials, zoals ‘film & food’, zijn lastig”, erkent Van der Horst. “En ook met gastsprekers is het lastig. Die moet je boeken en dat kost geld. Alleen dat lukt niet als de zaal voor een kwart is gevuld.”