Op de tribune gold al een mondkapjesplicht.
Op de tribune gold al een mondkapjesplicht. Foto:

Mondkapjesplicht in ‘T Gooische Bad

HILVERSUM Wel of geen mondkapje op? Zwemschoolhouder Shiva de Winter van ‘T Gooische Bad in Kerkelanden wil de discussie niet langer afwachten en stelt voor bezoekers per direct een mondkapjesplicht in.

Op de publieke tribune - waar bijvoorbeeld ouders hun kind kunnen zien zwemmen - gold al een mondkapjesplicht. Maar nu moet iedereen boven de 15 jaar ook een mondkapje dragen in de gangen en kleedkamers van het pand aan de Franciscusweg. “Deze maatregel is nodig omdat het drukker in het zwembad wordt”, aldus De Winter. “Het coronavirus neemt qua besmettingen weer toe en de veiligheid van het personeel en de bezoekers staat centraal.”
Het dragen van mondkapjes komt naast alle eerdere genomen maatregelen, zoals bijvoorbeeld het markeren van looproutes, het monitoren van drukte in de ruimtes en het zorgen voor extra schoonmaak. Deze nieuwe maatregel geldt in ieder geval tot 30 september. Tegen die tijd, aldus De Winter, zijn de vakantiegangers terug, de scholen weer begonnen en is er een duidelijk beeld van de situatie op dat moment.
Wie geen mondkapje bij zich heeft, kan deze voor 75 cent per stuk kopen bij de balie. De looproute van de ingang tot de balie (voor personeel met plexiglas beschermd) is begaanbaar zonder het dragen van een mondkapje. Desondanks is het verzoek aan bezoekers om het mondmasker voor de ingang al op te zetten.
De Winter kan het uiteraard niet bewijzen, maar acht de kans groot dat zijn zwembad het eerste bad is waar deze verplichting geldt. Hij zegt dat de bezoekers het besluit begrijpen. “We hanteren weliswaar al een ‘eenouderbeleid’, maar die ouders komen wel. Kijk, niemand wil dit. Iedereen wil dat dit weer over is. Maar laten we nu wel even verstandig zijn. Anderhalve meter afstand houden blijkt al vrij moeilijk. En wat we vooral willen is dat de zwemlessen op een veilige manier door kunnen gaan."