Afbeelding
Foto:

Nieuwe Donorwet zorgt voor stijging van registraties, maar daling van ‘ja-zeggers’ in Hilversum

HILVERSUM De nieuwe Donorwet is op 1 juli ingegaan. Die zorgt ervoor dat iedereen automatisch na zijn overlijden organen afstaat. Via een nieuw donorformulier kunnen burgers aangeven of ze donor willen zijn of niet. Bij het Hilversumse ziekenhuis Tergooi zijn ze ook voorbereid op de wetswijziging.

“De keuze moet je echt zelf maken, en als je dat niet doet, kom je in het register te staan,” aldus een woordvoerster van het Donorregister. Zij legt uit dat je je keuze makkelijk kan doorgeven bij de gemeente of de huisarts, maar ook online met je DigiD. Sinds het aannemen van de nieuwe wet in februari 2018 hebben meer mensen hun donorkeuze laten registreren.

In de Gooi- en Vechtstreek had in juni 47 procent van de inwoners zijn keuze vastgelegd. Wel zijn er minder nieuwe registraties bijgekomen van ‘ja-zeggers’. Het grootste deel van de mensen die het afgelopen jaar hun keuze hebben gemaakt, zegt niet te willen doneren of laat de keuze over aan de nabestaanden. Ook in Hilversum is de stijging van het aantal mensen dat geen donor wil zijn veel sterker dan de toename van het aantal ‘ja-zeggers’. Wel is het aantal mensen dat donor is nog altijd groter dan het aantal mensen dat geen donor is.

Minder klachten

Bij het Donorregister merken medewerkers dat er eerst veel boosheid was over de nieuwe wet, die werd aangenomen in 2018. Volgens de organisatie waren er toen veel woedende mensen die belden. Nu overheerst er een algemeen gevoel van acceptatie. Al komen er nog steeds wel klachten binnen. “De afgelopen tijd gaan de klachten en vragen vooral over het registreren of een keuze invullen,” laat de organisatie weten.

“Wij staan als ziekenhuis neutraal tegenover deze wetswijziging,” aldus een woordvoerster van Tergooi. “Wij zijn er om te informeren.” De formulieren met tekst en uitleg van de Rijksoverheid liggen al klaar bij de balies.

Brieven

De keuze om orgaandonor te worden moet je echt zelf maken”

“Natuurlijk krijgen wij als ziekenhuis vragen, maar die worden besproken tussen arts en patiënt,” aldus het ziekenhuis. “Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze.” Welke klachten en vragen er leven onder de patiënten, durfde de woordvoerster van het ziekenhuis niet te zeggen.

Inwoners van de provincie Noord-Holland kunnen in oktober of november een brief van de overheid op de mat verwachten. Die herinnert mensen eraan hun keuze in te vullen. Iedereen in Nederland krijgt die, maar inwoners van verschillende provincies krijgen de brief op een ander moment. Als er dan geen keuze wordt gemaakt, wordt een tweede brief verstuurd.


Streamer: “Wij zijn er om te informeren, formulieren liggen klaar bij balie”



KADER

Wat verandert er door de nieuwe Donorwet?

De donorwet is vanaf 1 juli 2020 veranderd. Door de wijziging komt iedereen ouder dan 18 automatisch in het Donorregister te staan.

Je kan je keuze laten registreren tot 1 september 2020, maar de overheid roept iedereen op nu al een keuze vast te laten leggen. Wie dat deze zomer nog niet heeft gedaan, krijgt een brief met de vraag de keuze alsnog door te geven.

Na zes weken valt er nog een brief op de mat met dezelfde vraag. Als er dan nog niks wordt ingevuld, sta je als orgaandonor geregistreerd. De keuze kan altijd veranderd worden.

In België is het stelsel nog strenger. Daar wordt iedereen automatisch geregistreerd als orgaandonor, en alleen als je actief bezwaar maakt kan je uit het stelsel gehaald worden. Dat werpt wel zijn vruchten af: onze zuiderburen hebben dertig orgaandonoren per miljoen inwoners, terwijl wij er ‘slechts’ vijftien per één miljoen hebben.

De roep om meer donororganen is groot. In Nederland stonden vorig jaar ruim twaalfhonderd patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan. Het gaat bij transplantaties vaak om hart, lever, nieren, longen, pancreas, baarmoeder en een deel van de dunne darm. Ook weefsels, zoals hoornvliezen, gehoorbeentjes, hartkleppen, huid, pees en botweefsel, kunnen worden gedoneerd.

Afbeelding