Emilia Maduro bij haar expositie.
Emilia Maduro bij haar expositie. Foto:Foto's: Bastiaan Miché

Galerij van en voor de bewoners

HILVERSUM Hoe moet een lege ruimte onder een trap bij de compleet opgeknapte woningen aan de Weversweg/Brinkweg worden ingevuld? Maak er een minigalerij van waar bewoners hun hobby kunnen tentoonstellen, was het antwoord van een van de buurtbewoners, Winnie Bakker.

Zij reageerde daarmee op een enquête van woningcorporatie Gooi en Omstreken, nadat het wijkje compleet was gerenoveerd. Inmiddels is Bakker de beheerder van Buurtgalerij Weversbrinkje, zoals de bescheiden ruimte wordt genoemd. Tot vorige week waren er wat tekeningen en mozaïek te zien, sinds zaterdag hangen er werken van Emilia Maduro. De paar vrolijke schilderen van dit 17-jarige meisje (met het downsyndroom) uit de buurt zijn de komende twee maanden te bewonderen.
Het volgende project is ook al bekend, vertelt Bakker: ‘Jongensdromen’. Dan maken jongens uit de buurt schilderijen over hun hobby. “Normaal zou dit een grijze en saaie ruimte zijn waar men spullen dumpt”, vertelt Bakker, die zelf ook graag schildert. “Dit is veel leuker, ook voor de buurt. Anders wordt het een rommelhok. En voor de bewoners is dit ook een manier om met elkaar in contact te komen. Je heb toch iets om over te praten.”

De opening afgelopen zaterdag (met alcoholvrije bubbels) was weliswaar kort en bondig, maar ook gezellig. Op het einde echter was het nog wel even schrikken toen Bakker een stap achteruit deed en daarbij achterover viel. Met haar achterhoofd kwam ze tegen de muur. “Daarna stonden er ineens allemaal ambulancebroeders”, vertelt zij maandag. “Maar het gaat gelukkig weer goed. Ik moest mee naar het ziekenhuis, maar kon ‘s middag weer naar huis. Alles zag er goed uit."