In de woonkamer wordt duidelijk hoe groot de foto daadwerkelijk is.
In de woonkamer wordt duidelijk hoe groot de foto daadwerkelijk is. Foto: Bastiaan Miché

Gerard Ekdom in woning Lydia Schaap

De Hilversumse Lydia Schaap is een bijzonder kunstwerk rijker. Zij 'won' de loterij van Museum Hilversum en kreeg Gerard Ekdom mee naar huis.

HILVERSUM De pakweg 75 foto’s van de tentoonstelling 'Face It' van fotograaf William Rutten in Museum Hilversum zijn inmiddels allemaal van de muur gehaald en zullen worden geveild. Dat geldt niet voor de foto met daarop radio-dj Gerard Ekdom: die hangt nu in de woonkamer van Lydia Schaap.

Deze Hilversumse won namelijk de loterij van Museum Hilversum en de bekende fotograaf William Rutten. Bezoekers van de tentoonstelling - portretfoto’s van bekende Nederlandse mannen - konden de laatste twee weken dat 'Face It' was te zien hun favoriet aangeven. Zondagmiddag, vlak voordat de tentoonstelling eindigde, trok Rutten samen met zanger Waylon (ook een van de geportretteerden) uit maar liefst 2500 inzendingen een winnaar. “Als kind had ik weleens de droom om bij een museum wat van de muur te halen en mee te nemen”, sprak Rutten zondag. “Zo kwam ik op dit idee.”
Echt soepel verliep die trekking, die rond 15.30 uur live was te volgen via internet, overigens niet. Voorwaarde was namelijk dat de uiteindelijke winnaar wel voor 17.00 uur in het museum zou zijn. De eerste ‘winnaar’, een mevrouw uit Nijmegen die had gekozen voor Dré Hazes, viel daarom af. En ook de tweede winnaar, Lydia Schaap, leek aanvankelijk niet in de prijzen te vallen. De Hilversumse zat weliswaar de livesteam te kijken, maar daar zat een kleine vertraging op. Toen zij vervolgens werd gebeld door een onbekend nummer drukte Schaap dat binnenkomende gesprek weg om de uitzending te kunnen blijven kijken.
Toen ze vervolgens zag dat haar naam uit de koker kwam, belde zij direct terug. Ondertussen was de derde winnaar al wel genoemd, maar nog niet gebeld. En dus kon Schaap even later Gerard Ekdom op komen halen. "Op het terras hebben we het lekker gevierd.”
'Face It' was acht weken te zien in Museum Hilversum, nadat het pand op de Kerbrink vanwege corona lange tijd dicht was. Uiteindelijk trok de eerste museale tentoonstelling van Rutten ruim tienduizend bezoekers. Een woordvoerder van het museum spreekt daarom van een mooie heropening. Het museum gaat ondertussen ‘gewoon’ weer verder. Vanaf komend weekend is er de tentoonstelling 'PANdemIC', een soort microgeschiedenis van de coronacrisis, te bekijken. De tentoonstelling volgt de tijdlijn van de afgelopen maanden.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra

De expositie eindigde zondag.