De extra waarschuwing op de weg.
De extra waarschuwing op de weg. Foto: HOV in 't Gooi

Autoverkeer negeert massaal het oversteekverbod Mussenstraat

HILVERSUM Al meer dan 3.000 automobilisten hebben de voorbije twee maanden een boete gekregen voor het illegaal oversteken van de tijdelijke spoorwegoverweg tussen de Mussenstraat en de Oude Amersfoortseweg. En die boete is fors: 104 euro.

“Zou dit dan helpen? De overweg op de Mussenstraat in Hilversum is enkel bedoeld voor nood- en hulpdiensten. Regulier autoverkeer moet omrijden, maar negeert de borden nog te vaak. Rij om zodat we de veiligheid van bewoners in de wijk daarachter kunnen garanderen.”
Dat meldt de projectgroep HOV in ‘t Gooi op Twitter nu er bij de oversteek op de weg de tekst ‘doorrijden = €104,- boete’ staat vermeld. Want ondanks verschillende waarschuwingen via de (social) media en ook een verkeersbord waarop staat dat overstekend autoverkeer wordt geflitst, zijn binnen twee maanden al meer dan drieduizend automobilisten de tijdelijke spoorwegovergang overgestoken.

De overgang op de Oosterengweg - honderd meter verderop - is vanwege de HOV-werkzaamheden al enkele maanden dicht. Daarom is er de overgang tussen de Mussenstraat en Oude Amersfoortseweg half april, met name voor hulpdiensten, gerealiseerd. Ook fietsers en voetgangers zijn toegestaan. “Met Tergooi aan de ene kant van het spoor en de brandweer aan de andere kant is deze spoorwegovergang cruciaal voor nood- en hulpdiensten om op tijd bij een calamiteit te kunnen zijn”, aldus HOV in ‘t Gooi.
Aanvankelijk wezen verkeersbegeleiders automobilisten nog op het oversteekverbod en gaven zij eventueel de uitleg hoe men dan op de plaats van bestemming kon komen. Maar sinds week 21 - halverwege mei - moet de overstekende automobilist dokken. Desondanks maken nog veel automobilisten illegaal gebruik van de tijdelijke overweg. “Dit levert onveilige situaties op”, meldde HOV in ‘t Gooi al eerder. “Automobilisten wordt met klem verzocht gebruik te maken van de omleidingsroute. Doen zij dat niet, dan ontvangen zij voor elke individuele overtreding een boete.”
Al snel werd duidelijk dat veel automobilisten het verbod negeren of over het hoofd zien. Met name in week 23 - met maar liefst 765 boetes - maakte de flitspaal ‘overuren’. Ook in de weken die volgden, eindigde de teller standaard rond de 400 boetes. Na week 28 hebben daarom 3279 automobilisten thuis een boete ontvangen. Doe dat aantal keer 104 en je komt uit op 341.016 euro.

Wie al heel wat auto’s heeft zien oversteken is Han van de Berg, woonachtig op Mussenstraat 40. Met name op de zondagmiddag - zegt hij - levert de flitspaal zo tussen de 2000 en 3000 euro op. Vaak passeren bestelwagens, bijvoorbeeld van Albert Heijn, de overgang. Maar het is ook, zeker voor niet-Hilversummers, best onduidelijk, vindt de Hilversummer. “Een heleboel mensen vragen wat er aan de hand is en of ze echt niet het spoor over mogen. Het zou goed zijn als deze waarschuwing al verderop staat aangegeven."

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra