De speeltuin maandagmiddag.
De speeltuin maandagmiddag. Foto: Bastiaan Miché

De Zoutkeet weer open: ‘Het is een feest voor iedereen'

De Zoutkeet was op een paar dagen na tot dusver het hele jaar dicht. Sinds maandag is de speeltuin toch weer open. En dat is fijn, vindt iedereen.

HILVERSUM Ze zag een vrijwilligersoproep van wethouder Arno Scheepers en gaat bovendien ook nog weleens zelf met haar kinderen naar De Zoutkeet. En dus besloot Fleur Verhoog zich aan te melden als vrijwilliger bij de speeltuin in Hilversum-Zuid. Dinsdag beleefde deze Loosdrechtse haar eerste ‘werkdag’.

Handen desinfecteren, afstand houden en bij binnenkomst je naam opschrijven. Allemaal regels waarmee nu ook De Zoutkeet te maken heeft. De speeltuin ging begin juli open, maar vanwege een vrijwilligerstekort (tot september) na een paar dagen alweer dicht. “Door de regels van het RIVM en het overkoepelend orgaan van de speeltuinen de NUSO is het voor de oppassers niet werkbaar”, meldde de speeltuin destijds op de eigen website. “Elk uur alle toestellen ontsmetten en wisseling van een groep kinderen (er mogen maar een beperkt aantal kinderen tegelijk in de speeltuin) is moeilijk te realiseren.”
Maar een oproep voor meer vrijwilligers leidde uiteindelijk tot een behoorlijk aantal reacties en dus kwam tien dagen terug het bericht dat de speeltuin op maandag 3 augustus toch weer open zou kunnen. En inderdaad gingen maandag de deuren weer open. Voorzitter Marg Tax kijkt dinsdag terug op een ‘gezellig drukke’ openingsdag met zo’n 200 bezoekers. “Voor een eerste keer is dat prima. Niet dat er meteen een storm mensen op je afkomt en het voor de mensen moeilijk is om afstand te houden ten opzichte van elkaar.”
Overigens, vervolgt Tax, is het begrip bij de bezoekers groot. Jong en oud is dolblij dat de speeltuin weer open is. “Het is een feest voor iedereen. Nu is het zaak om de nieuwe vrijwilligers goed in te werken. Voorlopig blijven we alleen in de middag open. Voorzichtig opstarten, zodat we weten dat we ook echt open kunnen blijven.”
Van de nieuwe vrijwilligers zijn er vier die direct aan de slag kunnen. Een van hen is Fleur Verhoog. Zij zit achter de kassa, wijst bezoekers erop om zich goed aan de maatregelen te houden en loopt een enkele keer het terrein op. Bijvoorbeeld om ouders erop te attenderen waar zij wel en vooral niet mogen zitten. Zoonlief is ook mee. Hij kon dinsdag al voordat de andere kinderen het terrein op konden de speeltoestellen uitproberen en mag als de deuren dicht zijn, helpen met afsluiten. “De inspectie van de toestellen was iets dat ik niet wist. Iedere dag moeten we een uur vooraf kijken of de toestellen veilig zijn.”
En viel de drukte maandag mee - ook vanwege de niet al te beste weersvoorspellingen - dinsdag stonden de bezoekers al voordat de deuren opengingen in de rij. Het was niet te koud, niet te warm en het bleef droog. Het zonnetje scheen bovendien. “En ze hebben hier lekkere en verse koffie”, vertelt Elly Voorn. Zij was samen met haar kleinkinderen naar De Zoutkeet gekomen. "Ik kom hier al 35 jaar, toen mijn inmiddels getrouwde dochter nog klein was. En de voorbije weken als ik hier langsreed, keek ik iedere keer weer of de speeltuin al open was.”