De eerste drankjes op de Kwekerij zijn ingeschonken.
De eerste drankjes op de Kwekerij zijn ingeschonken. Foto: Bastiaan Miché

"The place to be' in Hilversum'

Vervolg van de voorpagina

De burgemeester en wethouder hadden vrijdag bij de opening de eer om de eerste boules (ballen) te gooien. Dat deden zij - zonder al te veel succes overigens - tegen twee dames van de Gooise Bierbrouwerij en (initiatiefnemer van de Kwekerij) Hilversum Marketing. De dames wonnen glansrijk.
De Kwekerij is bedacht als tijdelijke invulling. Het gehele Stationsplein gaat namelijk op de schop: er komen verschillende gebouwen en ook een ondergrondse fietsenstalling voor bij elkaar 7.000 fietsen. Het duurt echter nog wel enige tijd voordat deze plannen gerealiseerd kunnen worden. Tot die tijd moet het groene en volgens de betrokkenen duurzame plein voor het nodige vermaak zorgen.
Namens de Gooise Bierbrouwerij erkent Guido de Wit vrijdagmiddag dat er wel even twijfel was om in deze voor horeca zware tijden een nieuwe zaak te openen. Uiteindelijk zijn de plannen wel doorgezet, ook omdat het buiten is, zegt hij. Daarbij werkt men samen met Pétanque Club De Gooiers, die de materialen aanlevert. Mogelijk (of zeer waarschijnlijk) vinden er de komende tijd nog wel petanque-evenementen plaats. Secretaris Kimberly Dunki Jacobs van De Gooiers beschouwt dit initiatief uiteraard als de kans om haar sport op de kaart te zetten.

De drie ondernemingen verblijven in ieder geval twee jaar - en waarschijnlijk langer - op het Stationsplein. Voor de gemeente is het nu zaak om de plannen voor de Zeven Straatjes, zoals de plannen voor het vernieuwde Stationsplein worden genoemd, verder vorm te geven. Tot die tijd beschikken de Hilversummers, zoals Scheepers verwoordt, over een hip, gezellig en duurzaam plein waar ook evenementen kunnen plaatsvinden. “De komende tijd wordt dit ‘the place to be’ in Hilversum.”