'Met welk recht hebben deze mannen gehandeld?'

Vervolg van de voorpagina

Na een hoogoplopende ruzie met haar ex-vriend, waarbij over en weer werd geslagen en veel alcohol genuttigd, vluchtte de vrouw de straat op. Ze was verward, dronken en bont en blauw. Voorbijgangers dachten dat zij hulp nodig had en schakelden de politie in.
Daar had de vrouw op dat moment totaal geen behoefte aan. Zij wilde naar huis en met rust gelaten worden. De opgetrommelde agenten namen haar vanwege openbare dronkenschap mee naar het politiebureau waar zij in een observatiecel belandde. Twee mannelijke agenten kwamen haar cel in en kleedden haar uit. Ze waren bang dat de vrouw zichzelf iets zou aandoen, verklaarden ze later.

De vrouw werd woedend, verzette zich en beledigde en bedreigde de agenten. “Hoe mensonterend." Advocaat Schimmel kon zijn boosheid nauwelijks onderdrukken. “Met welk recht hebben deze mannen gehandeld? Er was totaal geen reden de jonge, dronken vrouw van haar kleding te ontdoen.” Hij pleitte voor vrijspraak voor de belediging en bedreiging van de agenten.
Ook wilde hij dat zijn cliënt wordt vrijgesproken van de mishandeling van een kennis, een paar dagen later op 3 juli in Hilversum. Ook hier ontstond onder invloed van alcohol een ruzie. Nu in de woning van de verdachte. Tijdens die ruzie stak de vrouw de man met een mes in zijn vinger. Volgens de vrouw uit zelfverdediging, volgens het slachtoffer met opzet. De vrouw werd gearresteerd.

In het arrestantenbusje bespuugde zij een van de agenten in het gezicht. “Daarvoor bied ik mijn excuses aan”, aldus de vrouw, die zich ook verontschuldigde voor het laatste feit op 7 juli, waarbij zij - opnieuw dronken en boos - een deur van een woning in Baarn vernielde en een pakje sigaren uit een sigarenwinkel stal.
De officier van justitie vindt dat alle feiten bewezen kunnen worden verklaard. Wel wijst zij de rechtbank erop dat het sinds die periode goed met de vrouw gaat. Ze heeft geen druppel alcohol meer aangeraakt en ook haar privéleven heeft zij weer onder controle. Ook heeft de Hilversumse zelfstandig hulp ingeroepen en is ze in behandeling. Reden voor de openbaar aanklager om geen onvoorwaardelijke celstraf te eisen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.