Afbeelding
Foto:

'Bron- en contactonderzoek lastiger'

HILVERSUM De GGD Gooi & Vechtstreek heeft steeds vaker problemen met het goed uitvoeren van het bron- en contactonderzoek. Dat zegt een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst. "Door het mooie weer en de vakantieperiode hebben mensen contact met veel andere – al of niet – bekenden."

Mensen zitten in de auto, in de trein of in het vliegtuig met veel mensen bij elkaar, kamperen met anderen, barbecueën met vrienden, gaan even langs bij familie, met de kinderen naar het zwembad, drinken met kennissen wat op een terrasje, enzovoort. Daarbij wordt de anderhalvemeterregel niet altijd gehanteerd, is de constatering. "Door al deze contacten (dit in tegenstelling tot de maanden maart tot en met mei toen de meeste mensen thuisbleven) is het bron- en contactonderzoek complexer geworden."
Doel van de GGD is met het bron- en contactonderzoek de besmettingsbron op te sporen en in samenwerking met de positief geteste persoon nauwe contacten te achterhalen, te informeren en te volgen. Zo moet de verspreiding van het virus onder controle worden gehouden. Het is dan wel noodzakelijk dat positief getesten en nauwe verwanten in thuisquarantaine gaan en zo ervoor zorgen dat ze geen anderen besmetten.
Het aantal nieuwe besmettingen in de regio is deze week met 39 gestegen tot 767. In de teststraat zijn nu ruim vijftienduizend mensen getest. Er liggen nog altijd geen coronapatiënten in Tergooi.