De gastvrouwen zijn bezig in de open keuken van Viore.
De gastvrouwen zijn bezig in de open keuken van Viore. Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuw onderkomen met veel knipogen naar Viore 1.0

Het liep nog geen storm, maar de mensen van Viore zijn maar wat blij dat de deuren weer open kunnen voor bezoek. In hun nieuwe onderkomen welteverstaan.

HILVERSUM Eindelijk zijn de deuren open. Op 1 mei kreeg Viore de sleutel van hun nieuwe onderkomen aan de Oosterengweg 44. De nieuwe buren van Heelo hebben flink geklust. Hoewel het regionale inloopcentrum voor mensen die leven met kanker op een nieuwe locatie zitten in Hilversum is veel bij het oude gebleven.

Het is niet zo dat het interieur van het Oostereind een-op-een is overgenomen, maar de herkenbaarheid is groot. Een ruime zitkamer, een grote open keuken, het atelier, de strandzaal, de verzorgingsruimte, de kamer waar de een-op-eengesprekken plaatsvinden, maar ook de gekke, opvallende dingen zijn terug, zoals de schoenen die op de wand zijn geplakt, de potloodjes in een tussenmuur, de wijnkistjes, de wolkenplafonds en puzzelwand. Deze ‘grapjes’ zijn bedoeld als empowerment, zo meldt Viore.

Herkenning

Zo’n honderd vrijwilligers hebben de voormalige kantoorruimte van Heelo, het re-integratiebedrijf is naar de andere kant van het pand verhuisd, flink onder handen genomen de afgelopen periode. De verbouwing heeft immers niet voor niets maanden geduurd. Belangrijk aandachtspunt is de herkenning geweest. Daarom voelt het pand als nieuw, maar voelt het binnen oud en vertrouwd. Overal is wel een knipoog te vinden naar Viore 1.0, is de uitleg.

Voor een groot deel heeft dat met hergebruik te maken, vertelt directeur Miranda van den Eijnden maandag, de dag dat Viore officieel weer open is voor bezoekers met en zonder afspraak. Volgens haar is 90 procent van de spullen van de oude locatie meegenomen naar de Oosterengweg 44. Het mooie van de nieuwe plek is dat de ruimtes beter te benutten zijn en dat terwijl er iets minder vierkante meters zijn dan in het oude onderkomen.

In vergelijking met het Oostereind is er geen tuin. Dat wordt gecompenseerd door het groen wat meer naar binnen te halen en te integreren in de inrichting. En in het najaar wordt er een mooie groenvoorziening bij de ingang gerealiseerd. Op de eerste verdieping hebben de medewerkers hun kantoor, is er een Dudokkamer waar onder meer vergaderingen plaatshebben en is er een escaperoom: een kamer waar mensen even kunnen ontsnappen door bijvoorbeeld spelletjes te spelen.

'Het is nog even wennen. We weten nog niet waar alles staat'

Licht huis

Viore moet een warme en gastvrije plek zijn voor mensen die willen binnenlopen, een luisterend oor nodig hebben, informatie willen hebben of willen meedoen aan de ruim veertig activiteiten die het inloopcentrum verzorgt. Viore 2.0 moest ook weer een licht huis worden, want de ziekte zelf is al zwaar genoeg, is de redenatie daarachter. Interieurarchitect Marga van Tussenbroek heeft het ontwerp gemaakt om de bezoekers te laten verwonderen en ze op het andere been te zetten.

Op het moment dat verslaggever en fotograaf van deze krant aanwezig zijn maandag is het net even stil. Om 10.00 uur, de openingstijd, stonden er direct mensen voor de deur. Een duidelijk teken dat mensen Viore gemist hebben. Voor hen was er koffie met gebak. De twee gastvrouwen hebben eindelijk tijd voor een boterham en een kop koffie. “Het is nog even wennen. We weten nog niet waar alles staat en dan moet alles ook nog coronaproof”, zeggen de twee dames.

Onzekerheid

Van den Eijnden vertelt dat de coronaperiode voor mensen die leven met kanker of hun naasten gezorgd heeft voor een grotere onzekerheid en onrust. Veel zorg is uitgesteld omdat de focus in de ziekenhuizen vooral lag op corona. In de afgelopen maanden konden zij ook niet terecht bij Viore. Het inloophuis was immers dicht. Omdat de doelgroep kwetsbaar is, merkt de directeur dat velen terughoudend zijn om langs te komen. Van den Eijnden zegt dat zij zich houden aan de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees het hele verhaal bij ons op Extra

Het nieuwe atelier.