In totaal hangen er 165 foto's aan de wanden van Museum Hilversum.
In totaal hangen er 165 foto's aan de wanden van Museum Hilversum. Foto: Foto Miché / Bastiaan Miché

Fotografische tijdreis door coronaperiode

Van lege schappen in de supermarkt tot aan erehagen. De nieuwe tentoonstelling in Museum Hilversum geeft het leven van de laatste maanden weer.

HILVERSUM Heel herkenbare beelden. De nieuwe tentoonstelling in Museum Hilversum 'PANdemIC' vertelt een groot deel van het verhaal van de coronacrisis in Nederland. Professionele en amateurfotografen hebben de crisis de afgelopen maanden met veelzijdigheid vastgelegd. De 165 tentoongestelde foto’s zijn een tijdreis door de bijzondere periode.

“Buiten oorlogstijd is dit een van de hevigste crises waar wij in Nederland ooit doorheen zijn gegaan”, liet minister-president Mark Rutte tijdens een van zijn vele coronapersbriefings weten. De pandemie duurt nog altijd voort. Wat dat betreft zijn de tentoongestelde foto’s van meer dan honderd fotografen superactueel, ook al lijken sommige zaken alweer heel ver terug in de tijd. Neem het hamsteren van toiletrollen. Aan het begin van de intelligente lockdown was het wc-papier niet aan te slepen in de supermarkten en dat leidde tot lege schappen.

Bijna alles passeert wel de revue, zo laat curator Veronique Jansen van het museum weten. Eigenlijk het enige dat niet in beeld te zien is, zijn puzzelende mensen, zegt ze. Verder komt alles van de microgeschiedenis van de coronacrisis in de nieuwste tentoonstelling wel aan bod. Bezoekers krijgen een beeld van binnenuit te zien en welke impact de maatregelen (gehad) hebben op het dagelijks leven en hoe die nieuwe regels zijn beleefd of hoe daar op in is gesprongen.

Er hangt werk van professionele en amateurfotografen. Die laatsten hebben meegedaan aan de fotowedstrijd 'Care4Corona' die is uitgeschreven door Ronald van der Mark. Dat deze wedstrijd heeft geresulteerd in een tentoonstelling had de initiatiefnemer niet verwacht. "Het overtreft mijn stoutste dromen."

Op Extra meer foto's en een uitgebreid verslag

Demonstratie in Den Haag.
En dan hangt jouw foto in een museum.