Het idee is in 2017 ontstaan om vooral het verkeer van en naar het Media Park te verminderen.
Het idee is in 2017 ontstaan om vooral het verkeer van en naar het Media Park te verminderen. Foto:Photo © JoniIsraeli.com

Hart voor Hilversum wakkert vuurtje Park+Bike weer aan

Het is al even stil als het gaat om een Park+Bike-locatie, terwijl het belangrijk is om met goede mobiliteitsoplossingen te komen. Wat is de stand van zaken, zo wil 'Hart' weten.

HILVERSUM Wat is nu de status van het Park+Bike-voorstel in Hilversum en de regio Gooi en Vechtstreek? Zijn er al andere alternatieve locaties gevonden? Dat wil Hart voor Hilversum (HvH) weten van het college van burgemeester en wethouders. De fractie heeft hierover artikel 41-vragen gesteld.

Vanuit het raadhuis en het Regiokantoor in Bussum is het stil op het vlak van een Park+Bike in deze streek. Het idee was een voorziening te creëren op Crailo. Vorig jaar september werd duidelijk dat dit geen haalbare kaart was, maar werd wel hardop gezegd dat een Park+Bike - een plek waar de forens zijn wagen parkeert en het laatste stuk op de fiets doet - een interessant concept is. Dat leidde tot het verzoek om binnen de Gooi en Vechtstreek te kijken naar alternatieve locaties voor zo’n voorziening.

Maar waar blijft dat vervolgonderzoek? Is dat al besproken in het regionale portefeuillehoudersoverleg Fysiek Domein, zoals door wethouder Annette Wolthers (D66) eind oktober vorig jaar toegezegd zou zijn? HvH-raadsleden Michiel Eerenberg en Ron Lancé hebben de notulen van deze vergaderingen erop nagekeken, maar hebben hierover niets teruggevonden. Het duo wil weten hoe het er nu voorstaat. Als er nog geen overleg is geweest over Park+Bike ergens in de Gooi en Vechtstreek, wanneer komt dit dan wel op de politieke agenda te staan?

En hoe heeft de gemeente al gesprekken gevoerd met de nieuwe eigenaren van het Media Park om te polsen of er onder de werkgevers en -nemers daar behoefte is aan een Park+Bike-voorziening? Dat is immers één van de drie aanbevelingen in het onderzoek dat Goudappel en Coffeng in maart 2019 heeft gepresenteerd. De andere twee zijn: in overleg treden met de provincie Noord-Holland en vervoerders om naar meerdere locaties te kijken en als de uitkomsten bij de eerste twee positief zijn, is het advies een kosten-batenanalyse te laten maken door de Regio.
Hart voor Hilversum herinnert het college eraan dat zij in september vorig jaar in een brief hebben ingestemd met de conclusies van de GEM Crailo, de organisatie die het Crailo-gebied ontwikkelt. Dit orgaan liet in mei namelijk al weten in memo zich te scharen achter de suggesties van het onderzoekbureau. Het advies luidde dan ook de gedane aanbevelingen voor het vervolgonderzoek neer te leggen bij de Regio, zodat dit op grotere schaal bezien kan worden. B&W hebben volgens ‘Hart’ uitgesproken de inventarisatie te doen bij Pinnacle, dat sinds begin 2019 eigenaar is van het Hilversumse bedrijventerrein.

Inmiddels heeft ‘Hart’ kennisgenomen van een andere mobiliteitsontwikkeling. In de kop van Noord-Holland wordt gewerkt met zogenaamde Mobipunten. De definitie hiervan is als volgt: ‘Een fysieke plaats waar verschillende vormen van mobiliteit elkaar ontmoeten. Deze verzameling van mobiliteitsopties op één herkenbare plek maakt combimobiliteit mogelijk.’ Op zo’n punt zijn bijvoorbeeld deelauto’s en -fietsen aanwezig. Eerenberg en Lancé vinden de bushaltes bij Tergooi Blaricum daar een geschikte plek voor. Zij willen weten of de Hilversumse portefeuillehouder dit bespreekbaar wil maken in het regionale overleg en vragen meteen of er gekeken kan worden naar de wenselijkheid en de haalbaarheid van deze voorziening daar.

Bij de provincie Noord-Holland is een pot van 20 miljoen euro beschikbaar, beter bekend als het Bestedingsplan OV-fonds. Deze euro’s moeten er provinciaal zorgen voor een betere ‘deur-tot-deurreis’ en het beter bereikbaar maken van woon-werklocaties. Daarom willen de twee politici weten of er concrete plannen zijn in Hilversum en/of de Regio. Met een Park+Bike of een Mobipunt kan Hilversum en/of de Regio zeker aanspraak maken op een bijdrage uit dit fonds, is de stelling van HvH.
Hoe is het Park+Bike-balletje gaan rollen? Dat begon in oktober 2017 toen HvH, GroenLinks en de ChristenUnie met het idee kwamen om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar zo’n voorziening op Crailo. De auto parkeren en dan vervolgens met de (elektrische deel)fiets naar het Media Park rijden via een route over de hei. De dagelijkse files van Bussum en Laren naar het Media Park en aan het einde van de werkdag in omgekeerde richting waren de aanleiding voor dit plan. Op 18 december 2017 ging de Hilversumse gemeenteraad unaniem akkoord met de motie waarin het college de opdracht kreeg er bij de Stuurgroep Crailo op aan te dringen om te achterhalen of deze voorziening haalbare kaart is.

Zijn er gesprekken gevoerd met de eigenaar van het Media Park?

Kijken naar goede mobiliteitsoplossingen is nu weer actueel. Daar is de hoogoplopende discussie over de Johannes Geradtsweg (sluiting kleine spoorbomen in 2022) van de voorbije maanden een goed voorbeeld van Daarnaast is Wolthers momenteel druk bezig met de al veel aangekondigde Mobiliteitsvisie. Deze zou eind dit jaar klaar moeten zijn.