Deze bijzondere gasten zijn nog één keer te zien in 's-Graveland.
Deze bijzondere gasten zijn nog één keer te zien in 's-Graveland. Foto: PR

Marten en Oopjen nog één keer te zien in ‘s-Graveland

HILVERSUM Bewonder in september twee bijzondere gasten: Marten en Oopjen. Na vele omzwervingen keren ze voor even op hun oude plekje in ‘s-Graveland terug, nu als replica.

Voor de laatste keer opent Schaep en Burgh haar deuren voor bezoekers om de schilderijen te bewonderen. Vele jaren hebben Marten en Oopjen de muren van Schaep en Burgh gesierd, echter nog dit jaar zal Natuurmonumenten het hoofdkantoor Schaep en Burgh verruilen voor een nieuwe locatie in Amersfoort. Dit betekent dat Marten en Oopjen achter gesloten deuren verdwijnen. Voor iedereen die deze schilderijen wil bewonderen en de verhalen wil horen, is dit de laatste kans.

Amsterdam en ‘s-Graveland waren in de Gouden Eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijke kooplieden verbleven ‘s zomers in hun luxe verblijven buiten de stad. Elk jaar verhuisden ze met de mooiste stukken uit hun inventaris naar ‘s-Graveland. Zo hingen destijds de schilderijen Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt regelmatig op Schaep en Burgh.

Schaep en Burgh diende van 1815 tot 1877 als buitenverblijf van het echtpaar Anna van Winter en Willem van Loon. De schilderijen kwamen ieder voorjaar met de trekschuit van het stadspaleis aan de Herengracht naar ‘s-Graveland. Natuurmonumenten toont levensgrote reproducties van de schilderijen. Precies op de plek waar ze ooit hingen, in de pronkzaal van Schaep en Burgh.

Speciaal voor een excursie opent Natuurmonumenten de deuren van het landhuis. Deze excursies op 13 en 19 september. De start is bij landhuis Schaep en Burgh aan het Noordereinde 60 in ‘s-Graveland.