'Snel duidelijkheid over financiën'

HILVERSUM Hoe staat Hilversum er nu financieel voor? Het wordt tijd dat het college van burgemeester en wethouders de gegevens van het gemeentelijk huishoudboekje openbaar maakt. Tevens vindt Hilversums Belang, de partij die vraagt naar de gegevens, het belangrijk dat de politiek snel over de financiën vergadert.

Namens zijn fractie heeft Henk Blok artikel 41-vragen gesteld aan B&W. De fractievoorzitter wijst op het belang om de vinger aan de pols te houden. Wat zijn de financiële gevolgen van de helpende hand die de gemeente op diverse vlakken heeft geboden in coronatijd? Duidelijk is al een tijdje dat de coronareserve van 2,7 miljoen euro op is. Blok wacht met smart op het collegevoorstel hoe dit potje te vullen. Tevens wil hij weten wat de vooruitzichten zijn qua bedragen en termijnen op de verstrekking door het Rijk van (extra) coronagelden.
Hilversums Belang maakt zich verder zorgen over de inkomsten van het Rijk. De gemeentebegroting is hiervan voor 60 procent afhankelijk. Gezien dit alles wil hij een prognose van de te verwachten inkomsten en uitgaven. "Die prognose kan echter wel van groot belang zijn, onder andere gezien de nieuwe corona-ontwikkelingen en de voorlopige voortgang daarvan met de daarbij horende hogere uitgaven en lagere inkomsten. Het is van belang voor de noodzakelijke beoordeling door de raad van een juiste en efficiënte liquiditeitspositie en financieringsbeleid voor de gemeente", aldus Blok.