Centrumring gaat straks over Koninginneweg.
Centrumring gaat straks over Koninginneweg. Foto:Foto : Bastiaan Miché

'Geluid neemt voor bewoners centrumring in omvang toe'

HILVERSUM Het verleggen van de centrumring betekent voor omwonenden straks meer geluidhinder. Bij een aantal centrumwoningen zal de wettelijke norm zelfs overschreden worden, zo hebben GroenLinks-raadsleden Frank Kool en Lex van Waarden vernomen uit het akoestische onderzoek dat hoort bij het ontwerpbestemmingsplan stationsgebied. Dat leidt tot artikel 41-vragen van de coalitiepartij.

Het kan niet zo zijn dat het geluid onaanvaardbare vormen aanneemt, zeker als er nog oplossingen voorhanden zijn. Mede daarom vragen de twee politici aan het college van burgemeester en wethouders waarom het uitgangspunt in het geluidsonderzoek enkel uitgaat van 50 kilometer per uur. Hoeveel decibelreductie levert een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op het traject op en wat betekent het verlagen van de snelheid voor de CO2-uitstoot? En wat verwachten B&W eigenlijk van geluidreducerend asfalt ten opzichte van regulier asfalt?

9 decibel

Er zijn zorgen over de te verwachten toename van het geluid als de centrumring straks niet meer over de Stationsstraat loopt, maar via de Koninginneweg, de Schoolstraat en het Langgewenst. Volgens het GroenLinks-duo treedt bij 222 woningen in het centrum een reconstructie op in de zin van de Wet geluidhinder. Dat komt door de voorgenomen fysieke aanpassingen aan het wegvak. Bij 29 woningen is er sprake van een toename van 6 tot misschien wel 9 decibel. “Toenames van 6 DB of meer zijn wettelijk niet toegestaan, tenzij er elders voor een gelijk aantal woningen ten minste een gelijke afname optreedt. Dat is ten dele het geval”, schrijven beide politici in hun betoog.
“Bewoners langs de verlegde centrumring hebben echter weinig aan deze salderingsmethode. Voor hen neemt het geluid in volle omvang toe”, voegen Kool en Van Waarden er nog aan toe. Bekend is dat bewoners van het Langgewenst al veel geluidsoverlast ervaren en ook bezwaren tegen het ontwerp hebben ingediend. De GroenLinksers wijzen op de markt die twee keer in de week voor de deur staat, Podium de Vorstin dat op de hoek te vinden is, de VUE-bioscoop en alle evenementen die plaatsvinden op het Marktplein. “Deze geluiden worden niet meegenomen in de uitgevoerde berekeningen, maar zijn wel degelijk hoorbaar voor de bewoners aan het Langgewenst”, meldden de twee.

Even terug naar begin 2020. Op 25 februari is het ontwerpbestemmingsplan stationsgebied vrijgegeven voor inspraak. Op dit plan zijn zienswijzen binnengekomen die de gemeenteraad binnenkort moet gaan wegen als zij over dit ontwerp een besluit moet nemen.

Lees op Extra het volledige artikel

Zorgen bij GroenLinks over overschrijding geluidsnormen