Medio september sluit Chantal Monsma voorgoed de deuren van Stoerkids.
Medio september sluit Chantal Monsma voorgoed de deuren van Stoerkids. Foto: Bastiaan Miché

Stoere kinderkledingwinkel op Gijs sluit deuren

HILVERSUM Ze begon de kledingwinkel om de onlinewebshop een gezicht te geven. Maar al snel bleek Stoerkids op de Gijsbrecht van Amstelstraat een vaste waarde. Binnenkort is het echter einde verhaal. En dat vinden de vaste bezoekers niet zo leuk, erkent eigenaar Chantal Monsma.

In de winkel klinkt op een mooie zomerdag de klassieker Une belle histoire van Michel Fugain, vanwege de Franse dagen in de Hilversumse winlelstraat. Voor Monsma geldt dit mini-evenement als laatste evenement als Gijsbrechtwinkelier, want uiterlijk medio september sluit haar winkel voorgoed de deuren. Na negen jaar is het tijd voor iets anders, is de conclusie. Tijd voor die volgende stap en om nieuwe mensen te moeten. “Ik wilde een tweede filiaal starten in Weesp, nog voor corona, maar dat is niet gelukt. Banken investeren niet in retail en dat terwijl mijn zaak best goed loopt", legt de onderneemster uit.

Huurcontract

Het moment om te kiezen is gekomen. Dat heeft alles te maken met het huurcontract dat eind september afloopt. Monsma had de keuze tussen óf nog vijf jaar verder gaan op nummer 168 van de Hilversumse winkelstraat óf stoppen. Eind vorig jaar al hakte ze de knoop door en koos voor die tweede optie.
Een beslissing die met pijn in het hart genomen is. “Ik heb er wel slapeloze nachten van gehad. Dikke tranen en goede gesprekken”, geeft ze toe. “Ik heb dit met liefde neergezet. Het is toch je kindje en het leukste dat ik heb gedaan. En ik heb hier kinderen groot zien worden.”

Twijfel

Ook was er de twijfel om door te gaan voor De Gijsbrecht zelf. Immers, door te stoppen komt er mogelijk opnieuw een winkel leeg te staan. “Het schoot absoluut door mijn hoofd, de liefde voor De Gijsbrecht is er zeker”, erkent de 46-jarige Hilversumse. “Maar een leeg pand is niet mijn probleem. Uiteindelijk moet ik voor mezelf kiezen", licht ze haar besluit verder toe.

'Dit is toch je kindje en het leukste dat ik gedaan heb'

Momenteel volgt Monsma een opleiding voor onlinemarketing. Dit voorjaar maakte ze het nieuws om te stoppen met de winkel wereldkundig. “Iedereen vond het niet zo leuk, op z’n zachtst gezegd. ‘Ik snap het wel, maar ik vind het zo stom’ of ‘Waar moet ik nu heen?’ waren enkele reacties. En ik had graag nog iets leuks willen doen met het afscheid, iedereen bedanken. Maar ik ben bang dat dit onder deze omstandigheden niet gaat lukken.”