Beeldend kunstenaar Louise Hesselt (links) toont één van haar drie ontwerpen.
Beeldend kunstenaar Louise Hesselt (links) toont één van haar drie ontwerpen. Foto : © Foto Miché / Bastiaan Miché

Perforatiekunst gaat wanden van onderdoorgang Oosterengweg sieren

Om tot goede en herkenbare ontwerpen te komen is Louise Hessels de Riebeeck ingedoken. Een kunstwerk moet immers staan voor de omgeving.

HILVERSUM Ervaring met kunst aanbrengen in tunnels heeft Louise Hessels uit Utrecht. Dat heeft de beeldend kunstenaar in het recente verleden al vijf keer eerder gedaan. Het werk dat straks in de onderdoorgang moet komen, is echter van een andere en vooral nieuwere orde. Het gaat om perforatiewanden.

Vorige week was Hessels al aanwezig in De Riebeeck Galerij, waar zij alvast het nodige materiaal had uitgestald. Naast voorbeelden van hoe de kunst er straks uit kan komen te zien - het publiek bepaalt welke variant het wordt - heeft zij ook informatie bij zich over wat er tot nu toe allemaal gedaan is en wat er nog komen gaat.
Duidelijk is wel dat de Utrechtse niet over één nacht ijs is gegaan nadat zij in april de opdracht kreeg van de provincie Noord-Holland om de onderdoorgang (geen tunnel, want die is 250 meter of langer, terwijl de onderdoorgang 249,5 meter is, red.) voor fietsers en voetganger te verfraaien. Vol overgave heeft zij zich op deze nieuwe, openbare kunstvorm gestort. Ze heeft uitgebreid informatie opgevraagd bij fabrikanten en collega’s die al met de perforatiewanden hebben gewerkt. “Zodat ik het wiel niet zelf hoef uit te vinden.

Hoeveelheid naden

Het gaat ook om een andere techniek dan dat zij gewend is, want bij haar eerdere projecten in Leidsche Rijn en haar woonplaats Utrecht maakte ze gebruik van tegels. “Slechts 25 procent van het paneel bestaat uit gaatjes om de stevigheid te kunnen waarborgen. De panelen zelf zijn lang en smal. Dat betekent dat ik in het ontwerp ook rekening moest houden met een grote hoeveelheid naden. Een hele uitdaging”, luidt haar uitleg. In totaal gaat het om twee wanden van 63 panelen. Deze zijn te verdelen in negen modulen van zeven panelen.

Belangrijk onderdeel van het proces was ook het betrekken van de omwonenden bij dit project. Dat heeft Hessels in het vooronderzoek uitvoerig gedaan, zo vertelt ze. Twee weken lang is ze naar Hilversum gekomen, heeft gesproken met en geluisterd naar buurtbewoners. Tevens is zij heel Hilversum doorgefietst om een beeld te krijgen van de gemeente. Maar het was voor haar lastig om daar één lijn uit te halen. De Hilversumse wijken zijn behoorlijk divers, is haar conclusie.

Herinneringen

'Een kunstwerk moet unieke relatie hebben met de omgeving'

Hessels presenteert deze week drie ontwerpen aan de buurtbewoners, waarvan er één in de toekomst te zien is in de middenstukken en die van het trappenhuis van de onderdoorgang. Vrijdag (14.00 tot 17.00 uur) en zaterdag (11.00 tot 14.00 uur) kunnen belangstellenden langskomen bij het HOV informatiepunt in het winkelcentrum in Oost. “Een kunstwerk in de openbare ruimte moet een unieke relatie hebben met de omgeving”, zegt Hessels. “Die relatie gaat over het leven en de herinneringen van mensen, de bedrijvigheid en de geschiedenis van het gebied.”

'Natuur en bedrijvigheid' is het thema, omdat dit de twee kernwoorden zijn van de vele gesprekken die zij heeft gevoerd. Haar conclusie is dat natuur nog altijd een belangrijke rol speelt in de buurt in Oost. Waar de één nog steeds stevig baalt van al die bomen die gekapt zijn voor de HOV-werkzaamheden, is de ander weer blij dat hij af is van de bladerrommel, zo meldt Hessels. De betrokkenheid bij de natuur is groot. En datzelfde gaat op voor de bedrijvigheid in de buurt. Of het nu om vervlogen tijden gaat of het heden. Inmiddels is ‘t de beeldend kunstenaar duidelijk dat er de nodige spraakmakende bedrijven zijn geweest of er nog steeds staan. “Dat heeft de wijk sterk gevormd”, stelt ze. “De bedrijvigheid had effect op de directe omgeving. Fysiek, maar ook wat sfeer en cultuur betreft.”

Sociaal veilig

Kunst in de onderdoorgang moet de wandeling of de fietstocht niet alleen aangenamer maken, maar moet er vooral voor zorgen dat de gebruikers zich er veilig en prettig voelen. De tunnelbuis krijgt stalen wandplaten met perforaties. Achter deze platen komt verlichting, zodat het ook in de avond- en nachtelijke uren sociaal veilig is.

Zo zou de onderdoorgang eruit kunnen zien.