Velen blijken al vaak een hengel te werpen. Vissen gebeurt behoorlijk veel, want Hilversum heeft goede visvijvers.
Velen blijken al vaak een hengel te werpen. Vissen gebeurt behoorlijk veel, want Hilversum heeft goede visvijvers. Foto : © Foto Miché / Bastiaan Miché

Voldoende vis om te vangen in Hilversumse vijvers

Hoewel het bloedheet is, staan tientallen kinderen lekker te vissen bij de viskaravaan. Zeker sinds de coronaperiode zijn steeds meer jongeren langs de waterkant te vinden. Zo blijkt.

HILVERSUM Over de volle breedte van de vijver voor de flats aan de Johannes Huslaan staan parasols in het gras. Uiteraard ver uit elkaar, want het is nog steeds coronatijd. Langs de waterkant staan tientallen kinderen te vissen. Lang niet bij iedereen willen ze bijten tijdens de visactiviteit aan de Kerkelandenvijver voor kinderen tot vijftien jaar.

De Zomer Vis Karavaan van Sportvisserij Nederland streek vorige week donderdag neer in Hilversum. Ronald Spakman, jeugdbegeleider bij Hengelsportvereniging Hilversum (HSV), vertelt dat er eigenlijk ieder jaar een grootschaliger evenement is, maar dat corona ook hier roet in het spreekwoordelijke eten heeft gegooid. Toen hij de kans zag de viskaravaan naar Hilversum te krijgen, heeft HSV direct actie ondernemen. Binnen anderhalve week is de duidelijk drukbezochte activiteit uit de grond gestampt.

Het enige nadeel is dat er een maximumaantal deelnemers geldt vandaag. Er is plek voor zestig kinderen, terwijl er normaliter ruimte is voor honderd. Vanwege de huidige protocollen heeft Spakman zelfs nee moeten verkopen vorige week donderdag. Gezien de drukte is het overduidelijk dat er meer dan genoeg animo is onder de Hilversumse jeugd om een paar uur lang een hengel te werpen in de Kerkelandenvijver.

Kastanjevijver

Uit een klein onderzoekje onder de jeugdige deelnemers blijkt dat de meesten - jongens én meisjes - al geregeld langs de waterkant te vinden zijn. Hilversum blijkt er zelfs uitstekende vijvers voor te hebben, zo vertellen de tieners uit eigen ervaring. Zo kun je in de Kastanjevijver heel goed op karpers vissen, geven drie jongens aan, terwijl ze hun blik vol gericht houden op hun dobber. En wat vissen zo interessant maakt, is natuurlijk dat je een vis kunt vangen. Dat spel met de natuur vinden veel jongeren prettig. De meeste geven donderdag ook aan een eigen hengel te hebben en een visvergunning.
De karavaanbegeleiders zien tevreden toe dat het ondanks de tropische hitte goed druk is langs de vijverrand in Kerkelanden. En in het water zitten veel soorten, zo blijkt uit navraag. Spakman zegt dat er karpers leven in de vijver, net zoals bijvoorbeeld voorns, brasems en verschillende soorten baarsen. Vooral voorns en brasems komen terug tijdens het rondje langs het veldje of en wat er gevangen is. “Hij heeft twee brasems gevangen en een voorn. Ik niets, maar dat komt omdat ik in de karperhoek heb gezeten. Voor vissen op karpers heb je meer geduld nodig”, luidt de uitleg van een jonge visser.

Geduld betrachten, is voor een aantal nog wel een aandachtspunt. Een begeleider merkt op dat sommigen snel resultaat willen zien, anders blijkt de lol er toch snel vanaf. “Ze willen snel wat vangen, ook al zijn het maar twee of drie vissen”, zegt hij.

'Voor vissen op karpers heb je veel meer geduld nodig'

Populairder

Deze activiteit is bedoeld om kinderen te interesseren voor vissen. Bezig zijn in de natuur, weg achter de laptops en de controllers van hun spelcomputers. Dat lukt vrij aardig. Zowel vandaag als op andere dagen, zo bemerkt Spakman. De Hilversumse hengelsportvereniging telt 3.300 leden waarvan behoorlijk wat jeugd, stelt de jeugdbegeleider. Dat er vandaag veel jonge vissers zijn komen opdagen, vindt hij dan ook niet opmerkelijk. Na de uitbraak van het coronavirus is het sportvissen alleen maar populairder geworden, ook onder jongeren. Lekker naar buiten toe. Dat is een wens die veel ouders voor hun kinderen hebben, aldus Spakman. “Je merkt dat veel kinderen deze zomer thuis zijn gebleven in verband met corona. Ik ben blij dat we in die tussentijd toch iets hebben kunnen regelen.”

Ondanks de korte voorbereidingstijd is het organisatorisch strak geregeld. De vooraf aangemelde vissers melden zich bij het centrale punt: een tent die op het grasveld tussen de twee wooncomplexen staat. Van daaruit worden de kinderen verspreid over de activiteiten. Zo leren de jonge aanwezigen hoe zij een tuigje moeten maken, leren ze hoe zij een vis moeten onthaken en hoe zij de hengel moeten werpen. Tevens kunnen zij bij de visdrilsimulator ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een grote forel binnen te halen. Maar verreweg de meesten komen om lekker te vissen. Sommigen hebben een ouder meegenomen en een ander staat er met zijn gebruikelijke visvriend of -vriendin.

Hebben ze nog iets nieuws geleerd? Niet echt. “Het meeste wist ik eigenlijk al”, aldus een jonge Amersfoortse. Die lezing bevestigen meer jongeren langs de oever. Tegen lunchtijd, zo rond 12.30 uur, vertrekken de nodige deelnemers. De temperatuur loopt op en er is al even gevist. Iedereen gaat met volle handen weg, want de organisatie heeft voor alle kinderen een goodiebag geregeld én ze mogen hun vistuigje en hengel mee naar huis nemen, zodat zij kennis, ervaring en spullen hebben om straks ook zelf te gaan vissen.