Wegens corona was de Indië-herdenking ditmaal besloten.
Wegens corona was de Indië-herdenking ditmaal besloten. Foto's: Foto Miché / Bastiaan Miché

'Het ontkennen kan niet langer meer'

Vanwege corona was de regionale Indië-herdenking anders dan anders. De bijeenkomst was besloten, maar er werd wel uitgebreid herdacht.

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes gebruikte zaterdag bij de regionale Indië-herdenking de woorden van koning Willem-Alexander: 'Wegkijken kan niet langer meer'. Volgens de Hilversumse burgervader is de geschiedschrijving van Nederland-Indië toe aan een herijking, zo zei hij op de Noorderbegraafplaats.

Naast Broertjes en wethouder Arno Scheepers waren alle regiogemeenten vertegenwoordigd op de begraafplaats aan de Laan 1940-1945, inclusief leden van het Comité Nederland Indië-herdenking Gooi en Vechtstreek. Vanwege de coronaprotocollen mocht er ditmaal maar een select groepje bij zijn. De besloten bijeenkomst was wel te volgen via een livestream.
Met een grotere groep stilstaan bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, is belangrijk, zo gaf Broertjes aan. Terwijl er 75 jaar terug euforie was in Europa begon in Indië twee dagen later de bloedige onafhankelijkheidsstrijd.
"De geschiedschrijving van Nederland-Indië is toe aan een herijking. Daar wordt veel over geschreven en er wordt gelukkig grootschalig onderzoek naar gedaan die de komende jaren uitkomt, omdat het ontkennen, het wegduwen van wat daar gebeurd is, niet langer kan, zoals de Koning dat zei op 4 mei: Wegkijken kan niet meer.”

Zijn vervolg luidde: "Op 17 augustus viert Indonesië haar onafhankelijkheid. En zoals u weet, was daardoor de oorlog nog niet voorbij, de wreedheden waren nog niet voorbij, want de Bersiap-periode heeft nog vele jaren geduurd en die waren ellendig voor heel veel mensen. Ons koloniale verleden is onderdeel van onze identiteit, vaak ook persoonlijk. Ik denk dat het van belang is dat we ons daar de komende tijd steeds meer bewust van zullen zijn."

Meer foto's en een uitgebreid verslag op Extra

Annet Hesterman zong zaterdag bij de herdenking.
Burgemeester Broertjes staat stil bij het monument.