Al snel groeide De Windkanter uit het jasje van de locatie aan de Soestdijkerstraatweg.
Al snel groeide De Windkanter uit het jasje van de locatie aan de Soestdijkerstraatweg. Foto : Bastiaan Miché

Na drie jaar al ruimere jas voor vrije school De Windkanter

HILVERSUM Zes weken zomervakantie zijn alweer voorbij. Dat houdt in dat vanaf deze week de kinderen weer naar school gaan. Scholieren van De Windkanter en Taalschool Hilversum doen dat op een nieuwe locatie, want beide STIP-scholen zijn verhuisd.

Drie jaar terug begon het avontuur van de openbare basisschool voor vrijeschoolonderwijs De Windkanter. In de natuur vlak bij ziekenhuis Tergooi aan de Soestdijkerstraatweg opende de eerste Hilversumse vrije school de deuren. Sindsdien is het hard gegaan en een ander onderkomen was hard nodig. “De locatie aan de Soestdijkerstraatweg werd aan alle kanten te krap”, stelt schooldirecteur Katrijn Debroey. “We barstten uit onze voegen en waren al langere tijd op zoek naar een plek waar we kunnen groeien. Die plek hebben we gevonden op de Oude Amersfoortseweg.”

Het schoolgebouw aan de Oude Amersfoortseweg 196 is een gemeentelijk monument uit 1967 en is voor twee scholen gebouwd. Voor de zomervakantie deelden de leerlingen van OBS De Dubbeldekker en van de Taalschool Hilversum het pand nog. Nu komt De Windkanter erbij; in het linkerdeel van het schoolgebouw om precies te zijn. Het gaat in totaal om honderd leerlingen in vier groepen. De Dubbeldekker met ongeveer honderd scholieren blijft in het rechterdeel.
Beide scholen krijgen een eigen ingang en trappenhuis en kunnen daardoor de eigen identiteit en sfeer behouden, luidt de uitleg van Debroey. Ook de Vrije Peuterspeelzaal verhuist binnenkort mee naar de nieuwe locatie. “Daarmee hopen we op termijn, zoals de bedoeling was bij het opzetten van de school, te kunnen uitgroeien tot een integraal kindcentrum met een peuterklas, vrije school en buitenschoolse opvang in één gebouw.”
Met de komst van De Windkanter moet openbare basisschool Taalschool Hilversum verhuizen. Vanaf vandaag is de Jan Blankenlaan 8 officieel het nieuwe thuis. “Onze school is voor nieuwkomers”, vertelt schoolleider Jacqueline van den Bor. Dit instituut geeft onderwijs aan kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar die rechtstreeks uit het buitenland komen of minder dan een jaar in Nederland zijn en de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen om in het reguliere onderwijs in te stromen.

De school heeft dan ook een regionale functie. Van den Bor meldt dat de school nauw samenwerkt met omringende gemeenten. Op dit moment telt Taalschool Hilversum zes groepen. Het gebouw deelt zij met een AT-school, maar wel krijgt het onderwijsinstituut een eigen vleugel en schoolplein. “Op deze locatie blijft de school voor nieuwkomers de komende drie jaar”, aldus de schoolleider.