Nicky Theunissen (links) is meer dan teverden over de actiedag.
Nicky Theunissen (links) is meer dan teverden over de actiedag. Foto : © Foto Miché / Bastiaan Miché

Voorleesmarathon voor Beirut levert 1125 euro op

HILVERSUM “Soms moet je voor jouw gevoel iets meer doen dan normaal.” Dat zei Nicky Theunissen, lerares van de Gooise Daltonschool. Zij wilde iets doen voor de mensen in Beirut. Dat heeft geleid tot een voorleesmarathon: 555 minuten is er vrijdag voorgelezen voor de camera.

Haar betrokkenheid met wat er in de wereld gebeurt, is altijd al groot. Maar bij het zien van de ramp in Beirut in Libanon vorige week en de gevolgen die de enorme explosie teweeg heeft gebracht, was het voor Theunissen duidelijk dat zij iets extra’s wilde doen. De lerares pakte het wat groter aan dan zelf een bedrag te doneren op Giro 555 vrijdag tijdens de landelijke actiedag. Ze klopte aan bij haar werkgever, de Gooise Daltonschool in de Hilversumse Meent, en kreeg daar volop steun van de directeur en haar collega’s. Iedereen wilde wel meedoen om zo veel mogelijk euro’s in te zamelen en daarmee een bijdrage te leveren aan de noodhulp in Beirut.

Er zijn vrijdag weinig mensen in het schoolgebouw aan de Vuurvlindermeent. Maar in het klaslokaal van Theunissen wordt druk voorgelezen. Voor de camera welteverstaan, want wegens corona kan er fysiek geen geld worden opgehaald. Haar collega’s lezen voor uit hun favoriete boeken, waaronder Harry Potter, Mees Kees, korte verhalen van Pinkeltje, diverse prentenboeken en nog veel meer.

De voorleesmarathon was te volgen via een livestream op YouTube. De inzameling verliep voorspoedig, want rond 10.30 uur was het streefbedrag van 555 euro al bereikt. Daarmee overtreft de snel opgezette actie van Theunissen haar verwachtingen. Donaties komen uit het netwerk van haar collega’s, ouders van de basisscholieren en ook de kinderen zelf zijn ondanks de officiële laatste zomervakantiedag druk in de weer. Theunissen vertelt dat zij op de chat gelezen heeft dat een aantal kinderen statiegeldflessen aan het verzamelen is om op de actiedag voor Beirut van de school euro’s op te halen. De initiator vindt het hartverwarmend.
“Het gaat goed”, zegt de enigszins verbaasde lerares halverwege de actiedag. Even rond 15.30 uur staat de teller al op 730 euro. Dan zijn er nog 150 minuten van de 555 (negen uur en een kwartier) over. Het uiteindelijke bedrag van vrijdag is 1.125 euro. Theunissen heeft meer teweeggebracht dan zij vooraf had kunnen bedenke: de hulp die ze kreeg, de bereidwilligheid om te doneren en de aandacht van de media. “Radio 2 was hier net nog.”