De bus trok woensdagmiddag op de Kerkbrink aardig wat publiek.
De bus trok woensdagmiddag op de Kerkbrink aardig wat publiek. Foto Miché / Bastiaan Miché

Deel je zorg bus nieuw en nodig initiatief

Een nieuw initiatief van de zorginstellingen voor mantelzorgers, die het in de afgelopen periode extra zwaar hebben gehad.

HILVERSUM Voor niemand is de coronaperiode makkelijk geweest, maar zeker niet voor mantelzorgers. Om nu voor enige verlichting te zorgen hebben de Hilversumse zorginstellingen in samenwerking met de gemeente Hilversum iets nieuws bedacht. Met het initiatief van de zogeheten 'Deel je zorg bus' willen de initiatiefnemers deze doelgroep een luisterend oor bieden. Wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) van Welzijn en Zorg opende woensdagmiddag dit mobiele steunpunt.

“Door de crisis met het coronavirus hebben veel mantelzorgers het nog moeilijker gekregen dan ze het vaak al hadden”, stellen de initiatiefnemers. “En diezelfde crisis heeft er juist ook voor gezorgd dat er weinig ondersteuning voor ze mogelijk was. Daarom is het initiatief genomen voor de Deel je zorg bus", is de toelichting over de gedachte achter het mobiele steunpunt.

De buurtbus is omgetoverd in de Deel je zorg bus. Versa Welzijn heeft de eigen Buurtbus daarvoor coronaproof gemaakt. In de komende periode is de bus in verschillende wijken van Hilversum te vinden, de plek waar mantelzorgers terechtkunnen. Emotionele ondersteuning is belangrijk om de zware taken vol te kunnen houden, is de uitleg. Belangstellenden kunnen onder meer hun verhaal kwijt aan ervaringsdeskundigen en professionals van bijvoorbeeld Versa, MEE, Sherpa en HilverZorg.

Eigen buurt

Het feestelijke moment was gistermiddag op de Kerkbrink. Walters had de eer om het officiële startschot te geven. “Het is erg mooi om te zien dat de samenwerkende zorgpartijen zo’n laagdrempelige manier hebben ontwikkeld om mantelzorgers dicht bij huis te ondersteunen. Dit past helemaal bij ons doel om inwoners in hun eigen buurt voorzieningen te bieden en te ondersteunen”, merkte de wethouder eerder al op in een persbericht.

Michiel Pot van HilverZorg is de projectleider. Hij stelt dat de Deel je zorg bus laat zien dat samenwerking binnen het sociaal domein van belang is. “Zeker als het gaat om voorzieningen voor kwetsbare doelgroepen als mantelzorgers.”

Coronacrisis heeft gezorgd voor weinig ondersteuning

Hilversum heeft ongeveer achtduizend mantelzorgers. Dit gezamenlijke project is een nieuw initiatief voor deze doelgroep. Hilversum kent al de jaarlijkse mantelzorgdag. Tevens is er een mantelzorgondersteuning.

Weten waar en wanneer de bus te vinden is? Dat is te zien op www.deeljezorgbus.nl. De website is sinds afgelopen dinsdag in de lucht. Via de site kunnen belangstellenden onder meer een afspraak inplannen. Na het bezoek aan deze nieuwe voorziening ontvangen mantelzorgers een tas waarin zowel landelijke als lokale praktische informatie zit. Naast het startsein geven overhandigde Walters gisteren ook het eerste tasje aan een mantelzorger.