Maud Anne Reichelmaan is het jongste wijkhoofd in Hilversum.
Maud Anne Reichelmaan is het jongste wijkhoofd in Hilversum. Foto's: Yvonne Hoefman

'Langs de deuren gaan, is altijd weer verrast worden'

Geld voor onderzoek is en blijft nodig. Diverse collectanten vertellen over hun motivatie om binnenkort weer langs de deuren te gaan, op een veilige manier.

HILVERSUM Vertrouwd, maar vanwege corona toch anders dan voorgaande jaren. Dat geldt ook voor de jaarlijkse collecteweek van KWF Kankerbestrijding. Tussen zondag 30 augustus en woensdag 5 september komen de collectanten weer aan de deur om geld op te halen. Dat gebeurt allemaal coronaproof, zo laat voorzitter van de lokale afdeling William de la Motte weten.

In Hilversum gaan de collectanten niet alleen met de vertrouwde bus, maar ook gewapend met ansichtkaarten op stap. "Veel collectanten lopen ieder jaar in dezelfde straten, bellen bij dezelfde mensen aan en zijn een vertrouwd gezicht in de buurt. Vanwege corona kiezen de collectanten er dit jaar voor om aan te bellen mét anderhalve meter afstand of om een kaart in de bus te doen", aldus De la Motte. "Op de kaart staat hoe het collecteren met de QR-code precies in zijn werk gaat, maar nog leuker is dat collectanten er een persoonlijke boodschap op schrijven. Zo heeft de actie toch iets vertrouwds", is zijn toevoeging.

KWF Hilversum bestaat uit een groot team van mensen die allemaal in de startblokken staan om te gaan lopen. "Er ontstaan leuke initiatieven om op een praktische manier om te gaan met de gegeven regels van het RIVM. Je moet niet verbaasd zijn als je straks een collectebus op een rolkoffer ziet staan", vertelt de voorzitter lachend. Hilversum telt bijna vijfhonderd vaste collectanten, maar ook mensen die zich af en toe aanmelden. Zo neemt dit jaar ook burgemeester Pieter Broertjes, net als afgelopen jaar, weer enkele straten voor zijn rekening. "Een mooie kans om mij in te zetten voor het goede doel, want mensen met kanker hebben onze steun harder nodig dan ooit, en tegelijkertijd ook in gesprek te komen met Hilversummers", aldus de burgervader.

Aan Maud Anne Riechelmann viel de eer om met een foto op de speciale kaarten te staan, natuurlijk met het raadhuis op de achtergrond. Reichelmann is met haar 21 jaar niet alleen collectant, maar ook het jongste wijkhoofd. Dat betekent dat ze een eigen team van collectanten motiveert. "Mijn moeder overleed op 53-jarige leeftijd aan kanker", vertelt de Hilversumse. "Ze weten al heel veel, maar eigenlijk nog lang niet genoeg. Mijn moeder staat natuurlijk heel dichtbij en ik kon haar niet helpen. Ik vind het belangrijk om meer mensen te helpen en daarvoor is echt meer onderzoek nodig."

Als leerling-operatieassistent wil ze volgend jaar geneeskunde studeren. "Twee goede vriendinnen lopen nu ook voor KWF en zelfs twee buurvrouwen die waren gestopt collecteren ook weer." Hoe zij haar team motiveert? "Ik denk dat de collectanten zich gesteund voelen, ik denk dat ze voelen dat ik er helemaal achter sta."

Flos Wisse Smit was 25 jaar lang voorzitter voor KWF Hilversum. Nog ieder jaar loopt ze enkele straten daar waar een collectant toch even niet kan lopen. "Het is zo nuttig en belangrijk werk. Ik ben er dan ook steeds meer van gaan houden", stelt de Hilversumse. "Langs de deuren gaan is altijd weer verrast worden. De hoeveelheid aan persoonlijke verhalen en de dankbaarheid dat mensen mogen geven, dat is zo mooi."

'Ik vind het belangrijk om meer mensen te helpen'

Al bijna vijftig jaar collecteert Henny de Vries voor het KWF. "Ik ben 52 jaar geleden als 24-jarige begonnen, alleen in de drie zomers dat ik een kindje kreeg en toen ik in in augustus verhuisde, heb ik niet gecollecteerd." Ze loopt meestal meerdere avonden tot ongeveer 20.00 uur. "KWF is belangrijk, mensen weten wat het is. Ik merk wel dat mensen nu minder snel geven dan vroeger. Er zitten vaker stickers op de deuren en mensen hebben ook niet altijd geld in huis." Op de vraag hoe ze gemotiveerd blijft om ieder jaar weer te lopen, reageert ze als volgt: "Ik weet nog niet of ik dit jaar weer ga lopen. Maar ach, je weet waarvoor je het doet."

Net zoals vorig jaar collecteert de burgemeester ook dit keer.