Incontinentieklachten uit de taboesfeer halen, is de missie van drs. Lidy Knigge.
Incontinentieklachten uit de taboesfeer halen, is de missie van drs. Lidy Knigge. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Als eerste bekkenbodemtrainingsstoel naar Nederland gehaald

HILVERSUM Vrouwen helpen met een zwakke bekkenbodem en daarmee klachten proberen te verhelpen en het incontinentieprobleem bij veel vrouwen nu echt bespreekbaar maken. Dat is de missie die drs. Lidy Knigge zichzelf heeft gesteld. Inmiddels doet de Hilversumse dat al een paar maanden met een bijzondere stoel: de BTL Emsella.

Sinds mei staat deze stoel in haar praktijk Gooische Rimpels aan de Bosdrift. Tijdens een congres in Parijs, waar Knigge begin dit jaar was, maakte zij kennis met de BTL Emsella. "Ik liep er echt tegenaan", aldus de doctorandus. "Ik had meteen zoiets van: ik wil vrouwen helpen met klachten zoals ik heb." Ze zocht contact met het bedrijf dat zojuist het Benelux-kantoor had geopend in Baarn. Nadat ze zelf een kuur had gedaan en het effect had ervaren, besloot Knigge direct toe te slaan. Als eerste praktijk in Nederland beschikte zij over deze stoel.
Met de stoel kan zij vrouwen helpen en wil ze meteen het vrouwelijke euvel uit de taboesfeer halen. Volgens Knigge heeft 25 tot 40 procent van de vrouwen last van een slappe of verzakte bekkenbodem. Dat is een behoorlijk grote groep, maar erover praten gebeurt niet of nauwelijks. Zo hebben veel vrouwen continu de drang om te moeten plassen of is er sprake van stressincontinentie of een combinatie daarvan. Als voorbeeld geeft zij het sporten. Na drie keer springen is het voor sommigen al rennen naar het toilet. Dat is onplezierig en doet het zelfvertrouwen weinig goed.
Het is moeilijk om de bekkenbodem zelfstandig te trainen tijdens een work-out in de sportschool of oefeningen van de fysiotherapeut, zo geeft de Hilversumse aan. Er zijn wel wat oefeningen - Knigge noemt de kegeloefening en doet hem zelfs voor, maar die hebben bij lange na niet hetzelfde en vooral langdurige effect als de BTL Emsella.
Want wat doet dit apparaat dan precies? Vanuit het zitvlak komen met hoge frequentie elektromagnetische pulsen. Die stimuleren de bekkenbodemspieren. Tijdens de sessie van 28 minuten kan de cliënt gewoon in kleding op de stoel blijven zitten. Het diep doorwerkende effect en stimulatie van het hele gebied rond de bekkenbodem maakt het effectief. In 28 minuten tijd, zo lang duurt één sessie, gaat het om elfduizend intense contracties. Deze hoeveelheid is nooit te bereiken met oefeningen. Het gevolg van de samentrekkingen is dat de spier sterker wordt en er sprake is van de opbouw van spierkracht.
Na een kuur van drie weken, waarin de vrouw (mannen met prostatectomie kunnen ook) twee keer in de week langskomt, is de bekkenbodem sterker en strakker. Dan is het nog één keer in het half jaar terugkomen om het sterk te houden. "Het verbetert echt de kwaliteit van leven. Dat vind ik belangrijk."