In 2021 gaat het Carolus plat en komt er nieuwbouw. Waar gaan de bewoners vervolgens allemaal heen?
In 2021 gaat het Carolus plat en komt er nieuwbouw. Waar gaan de bewoners vervolgens allemaal heen? Archieffoto: Bastiaan Miché

Teleurstelling over het blijven verhuizen van ouderen

De oudere bewoners maar blijven verhuizen is heel onwenselijk. Dat begrip is er, maar uiteindelijk is die beslissing niet aan de gemeente.

HILVERSUM De gemeente moet meer doen dan alleen aan tafel zitten bij HilverZorg. Wat het CDA betreft moet wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) van Zorg creatiever zijn en meer haar best doen om ervoor te zorgen dat er niet 'geleurd' gaat worden met de huidige bewoners van het St. Carolushuis, dat in 2021 gesloopt wordt omdat er nieuwbouw komt.

Naar nu blijkt kijkt HilverZorg wel degelijk naar tijdelijke huisvesting voor de huidige bewoners van het verpleeghuis aan de Bosdrift, terwijl hun was toegezegd dat zij hierna op een definitieve en passende locatie van de zorginstelling zouden komen. Op vragen van CDA-raadslid Gerben van Voorden gaf Walters toe dat er inderdaad gekeken wordt naar tijdelijke huisvesting. Dat komt mede doordat de bewoners niet terug kunnen naar de Boomberg, dat nu een grote verbouwing ondergaat. Habion en HilverZorg kwamen daar namelijk niet samen uit.
Tijdens de commissievergadering van donderdag zei Walters gesprekken te voeren met de nieuwe HilverZorg-directeur André Brand. De wethouder denkt mee, doet suggesties en is betrokken naar eigen zeggen, maar als puntje bij paaltje komt dan bepaalt de zorginstelling wat er gaat gebeuren.
“Is het wenselijk dat ze nog een keer verhuizen? Nee, verhuizen is nooit leuk. Dat je denkt: jottum”, luidden Walters' woorden. “Maar soms komen er ook nieuwe ontwikkelingen en ze zijn gaan wonen in het Carolushuis. U weet, dat is een vrij oud gebouw. Ook HilverZorg moet nu nadenken: wat is nu de volgende stap? Ik ben wel blij dat er een nieuw, mooi ouderenzorgcomplex komt. Het is aan HilverZorg om een goede, passende plek te vinden. De gemeente ondersteunt daarbij en denkt daar op alle mogelijke manieren in mee. Maar het kiezen van de nieuwe plek en dat ook regelen en de bewoners informeren, is toch echt aan HilverZorg.”
Dat leidde tot teleurstelling bij Van Voorden die Walters opriep om de onwenselijke situatie van minstens nog twee verhuizingen in het verschiet creatiever aan te vliegen.

Het hele verhaal is te vinden bij ons op Extra