Bij Gooiers Erf zijn de deuren momenteel dicht.
Bij Gooiers Erf zijn de deuren momenteel dicht. Foto: Gooi en Eembode

'Realiseren ons de enorme impact om niet bij uw dierbare te kunnen zijn'

Bij twee verpleeghuizen in deze regio zijn bewoners besmet met het coronavirus. Met name Gooiers Erf aan de Van Riebeeckweg is zwaar getroffen. De deuren zijn hier nu dicht.

HILVERSUM “We realiseren ons dat het een enorme impact heeft om niet bij uw dierbare te kunnen zijn. We proberen onze deuren spoedig en veilig te heropenen voor bezoek. In de tussentijd geven de zorgmedewerkers van Inovum de bewoners de aandacht die ze verdienen." Dat schrijft locatiemanager Jose van Bussel van Gooiers Erf aan de familieleden en contactpersonen van de veelal demente bewoners.

Bij Gooiers Erf aan de Van Riebeeckweg zijn de deuren (en de tuin) dicht. De teller van zeven positief geteste bewoners en zes bewoners met coronagerelateerde klachten, zoals deze krant vrijdag al op internet meldde, is voor zover bekend niet verder opgelopen. In totaal worden nu dertien bewoners in isolatie verzorgd, verdeeld over vier verschillende woningen (cohortverzorging).
Daarnaast zijn er zes medewerkers van Gooiers Erf positief getest. Deze medewerkers blijven thuis totdat ze 72 uur klachtenvrij zijn. Pas na een negatief testresultaat en wanneer ze volledig klachtenvrij zijn gaan ze weer aan het werk, meldt zorgorganisatie Inovum waar Gooiers Erf onder valt. Het verpleeghuis voor mensen met dementie gaat open voor bezoek als er geen COVID-19-positieve bewoners meer zijn. Volgens de richtlijn van het RIVM kan openstelling tien dagen nadat de laatste bewoner klachtenvrij is. Hoe lang Gooiers Erf nog gesloten blijft voor bezoek is nu nog niet bekend.
Inovum meldt snel maatregelen te hebben kunnen treffen met het doel verdere verspreiding te voorkomen. “Hierbij is rekening gehouden met een incubatietijd van veertien dagen. Dat is de periode dat bewoners en medewerkers, na contact met een positief getest persoon, klachten kunnen ontwikkelen en ziek kunnen worden”, aldus de zorgorganisatie op de eigen website. “Regionaal is afgesproken dat zorginstellingen in de regio Gooi en Vechtstreek niet preventief mondmaskers dragen. Ze zijn wel beschikbaar voor iedereen in alle locaties. Op dit moment worden bij Gooiers Erf door alle medewerkers mondkapjes gedragen.”
Voor de bewoners is het een grote opgave om weinig contact te hebben met elkaar vanwege onbegrip of door vergeetachtigheid. En dat vraagt om extra intensieve zorg aan bewoners. Er zijn daarom extra medewerkers ingepland: personeel van andere locaties wordt ingezet bij Gooiers Erf, welzijnsmedewerkers en behandelaren worden ingezet in de zorg en opdrachten zijn uitgezet bij uitzendbureaus en andere partijen waar Inovum mee samenwerkt. Ook is er een hulpvraag uitgezet bij Defensie en het Rode Kruis. “De mogelijkheden daartoe worden onderzocht”, aldus Inovum. “Er wordt gekeken of vrijwilligers en of zijinstromers een training willen volgen, waarna ze ingezet worden in de zorg.”
Al sinds afgelopen vrijdag levert Het Olde Regthuys warme maaltijden voor bewoners en medewerkers. Hierdoor hebben medewerkers meer tijd en aandacht voor de zorg voor bewoners, is de gedachte. Er wordt dus niet meer gekookt bij Gooiers Erf, maar bewoners krijgen dagelijks een maaltijd bezorgd.
Dinsdag werd bekend dat er in deze regio een tweede woonzorgcentrum is waar coronabesmettingen zijn. Twee bewoners en vier medewerkers van De Gooise Warande (Vivium) in Bussum zijn besmet met het coronavirus. De deuren gaan hier echter niet op slot. Wel zitten de op corona positief geteste betrokkenen allen in thuisisolatie, net als iedereen die in de buurt van hen is geweest.