© Foto Miché / Bastiaan Miché
© Foto Miché / Bastiaan Miché Foto:© Foto Miché / Bastiaan Miché

Spoedig ecologisch onderzoek naar zwemplek in Anna’s Hoeve

HILVERSUM Het is nog altijd onduidelijk of de speelweidevijver van Anna’s Hoeve in de toekomst een officiële zwemplek wordt. Uit een ecologische scan/onderzoek, die de gemeente binnenkort laat uitvoeren, moet blijken of dit überhaupt kan.

Dat blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders (B&W) op schriftelijke vragen van de lokale CDA-fractie. Want officieel of niet-officieel, veel zwemliefhebbers maakten tijdens de warme zomerdagen volop gebruik van de vijvers in het Hilversumse natuur- en recreatiegebied. Voor het CDA was dat reden om enkele vragen te stellen. Immers, twee jaar terug alweer riep de voltallige gemeenteraad het college op om werk te maken van zo’n zwemvijver.
Begin dit jaar liet het college nog weten dat de verkenning natuurzwemvijvers op Anna`s Hoeve wordt geagendeerd in de eerstvolgende projectgroep Voltooiing Groene Schakel op 11 februari 2020. Daaruit bleek ook dat tussen mei en oktober 2019 de actuele waterkwaliteit van de speelweidevijver was onderzocht. De resultaten van dat onderzoek waren positief te noemen. Alleen bij twee meetrondes waren overschrijdingen van de signaalwaarden voor E.coli en enterococcen aangetoond.
Advies van het waterkwaliteitsrapport was daarom, als de wens om van de speelweidevijver officieel zwemwater te maken blijft bestaan, een zwemwaterprofiel op te stellen en nog een jaar de waterkwaliteit te monitoren. Hoe zit het daar nu toch mee?, wil het CDA weten. De gemeente meldt nu dat op korte termijn een ecologische scan/onderzoek naar de waterkwaliteit en het opstellen van een voorlopig zwemwaterprofiel. Dat is overigens niet goedkoop. De kosten liggen tussen de 30.000 en 40.000, schat het college in.