Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Kleinschalige Sinterklaasintochten

HILVERSUM De centrale Sinterklaasintochten in ‘t Gooi en de Vechtstreek - en dus ook in Hilversum - gaan dit jaar niet door. Vanwege alle coronamaatregelen is het onmogelijk om dit jaarlijkse feest in november, waar vaak duizenden mensen zich verzamelen, veilig te organiseren.

Dat meldt de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, die daarmee als eerste veiligheidsregio van Nederland alle grootschalige evenementen afblaast. Het is voor het eerst in lange tijd dat de intocht niet doorgaat. Bij het besluit voor wel of niet doorgaan is de zogenaamde noodverordening van 21 augustus gehanteerd. Daarin staat dat het verboden is een samenkomst van meer dan 250 personen (exclusief personeel) 'in de open lucht, te organiseren, te laten organiseren, te laten plaatsvinden of te laten ontstaan zonder de aanwezigen te placeren, zonder de gezondheid van de aanwezigen te verifiëren en zonder te werken met reservering'.
In overleg met de sinterklaascomités bespreken de Gooise gemeenten nu hoe zij het feest coronaproof alsnog kunnen laten plaatsvinden. Het is dus niet zo dat kinderen Sinterklaas helemaal niet kunnen verwelkomen. Gekeken wordt of er kleinschalige intochten kunnen plaatsvinden in wijken, op scholen en bij sportclubs. Zodra het programma van Hilversum definitief is, zal burgemeester Pieter Broertjes deze toelichten.
In hoeverre corona van invloed is op de jaarwisseling is nog niet bekend.