't Oude Haventje.
't Oude Haventje. Foto: Bastiaan Miché

Hoge Raad stelt Hilversum in gelijk in zaak ‘t Oude Haventje

De kwestie speelt al langere tijd, maar afgelopen week stelde de Hoge Raad Hilversum in de kwestie rond 't Oude Haventje in het gelijk.

HILVERSUM Dat de gemeente geen vergunning meer heeft verleend aan de eigenaren van horecazaak ‘t Oude Haventje aan de Havenstraat is helemaal in orde. De Hoge Raad heeft de gemeente namelijk in het gelijk gesteld, zo luidt het bericht deze week uit het raadhuis.

Naar aanleiding van een schietincident in september in 2015, waarvoor een toen 30-jarige Pool een celstraf van tien jaar kreeg, besloot burgemeester Pieter Broertjes de zaak tijdelijk te sluiten. Vervolgens zijn in 2016 alle vergunningen ingetrokken. In 2017 zijn er opnieuw vergunningen aangevraagd voor exploitatie van het café, maar deze zijn op last van de burgemeester afgewezen. ‘De eigenaar zou van slecht levensgedrag zijn’, was de uitleg.
De eigenaren spanden in 2018 een zaak aan tegen de gemeente om zo toch een vergunning te kunnen afdwingen. De rechtbank verklaarde het beroep gegrond, maar vond dat de rechtsgevolgen van het besluit om geen vergunning te verlenen in stand gehouden kon worden.
Na die uitspraak gingen de eigenaren in beroep. Dit hoger beroep diende op 7 juli. Hierin constateerde de rechtbank dat er voldoende motivatie is om geen vergunning te verlenen en stelde de Hoge Raad daarmee de gemeente in het gelijk.
Dit betekent dat de voormalig eigenaren van ‘t Oude Haventje geen vergunning meer krijgen. Er blijft wel een horecabestemming op het pand Havenstraat 107.