Wethouder Arno Scheepers: '"Goed inzicht in de omvang van de vastgoedportefeuille."
Wethouder Arno Scheepers: '"Goed inzicht in de omvang van de vastgoedportefeuille." Foto: Bastiaan Miché

Onderhoud vastgoed kost 30 miljoen

Toegegeven, Hilversum heeft orde op zaken gesteld wat betreft de eigen vastgoedportefeuille. Wel gaat het onderhoud van de 212 'objecten' 30 euro miljoen kosten, ook omdat een aantal panden maar niet verkocht wordt.

HILVERSUM De gemeente Hilversum moet de komende jaren diep in de buidel tasten om de eigen ‘vastgoedobjecten’ goed op orde te houden. Dat komt met name vanwege enkele grote onderhoudsbeurten binnen de gemeentelijke parkeergarages en ook de tegenvallende verkoop van enkele gemeentelijke panden.

Eerst even terug in de tijd. In april 2017 kreeg de gemeente een stevige tik op de vingers van de Rekenkamer als het ging om de vastgoedportefeuille. Onduidelijke voorwaarden, fouten in de administratie en onvoldoende inzicht waren toen de conclusies. “Daardoor heeft de gemeenteraad van Hilversum onvoldoende inzicht in de kosten en opbrengsten, het aantal vastgoedobjecten en de financiële risico’s.”

Nu, ruim drie jaar later, is met de goedkeuring van de meerjarige onderhoudsplanning de ‘omvangrijke’ vastgoedportefeuille van 212 ‘objecten’ op orde, jubelt vastgoedwethouder Arno Scheepers. "We hebben nu goed inzicht in de omvang van de vastgoedportefeuille en het onderhoud dat we willen uitvoeren. Hierdoor kunnen we bij het onderhouden van ons vastgoed transparante keuzes maken op basis van een concreet onderhoudsplan. Hiermee zorgen wij ervoor dat ons gemeentelijk vastgoed kwalitatief op het niveau komt dat het verdient.”
Scheepers spreekt bewust over ‘objecten’, omdat de gemeentelijke vastgoedportefeuille niet alleen bestaat uit gemeentelijke huisvesting, maar ook uit sluizen zoals ‘t Hemeltje, scholen, sportaccommodaties en -velden, musea, gebouwen die behoren tot het cultureel erfgoed, gebouwen bij openbaar groen zoals de Dierenweide, buurt- en clubhuizen, gebouwen voor kinderdagopvang/BSO en gemalen.

In het nieuwe MOP 2020-2034 zijn met behulp van externe expertise alle onderhoudskosten in beeld gebracht en is de planning van het groot onderhoud van de sportvelden voor de periode 2020-2029 geactualiseerd. Tevens is er aan de hand van het eind 2019 vastgestelde grond- en vastgoedbeleid in beeld gebracht welk vastgoed verkocht kan worden. "Met de voorgestelde financiële- en onderhoudskaders stellen we de waarde van het gemeentelijk vastgoed veilig."
Voor de komende tien jaar is hier een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro mee gemoeid. Dat is ‘serious money’, erkent de wethouder, die daaraan toevoegt dat er voor de komende jaren - vanwege ‘uitschieters’ - steeds een half miljoen meer bij moet dan eerder was gedacht. Zo zijn de bouwkosten ten opzichte van enkele jaren terug gestegen en is het aantal objecten (sluizen en gemalen zaten er bijvoorbeeld eerst niet tussen) toegenomen.

Voor dit jaar wordt de gemeenteraad gevraagd om 735.000 euro extra beschikbaar te stellen vanwege groot onderhoud. Zo zijn de twee gemeentelijke parkeergarages (Gooiland en De Gooische Brink) toe aan een onderhoudsbeurt. Tegenvaller is dat er de voorbije jaren minder gemeentelijke panden verkocht zijn dan was gedacht en gehoopt. Aan die gebouwen, waaronder 25 woningen, die op de verkooplijst staan, is bovendien niks gedaan. En om deze toch weer een beetje op orde te krijgen, een 'inhaalslag', is voor dit jaar alleen al ruim acht ton extra nodig, laat Scheepers weten. “Maar bij de verkoop verdienen we dat zeker terug.”

Lees meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra