Wolfsdreuvik.
Wolfsdreuvik. Foto: Sjoerd Nelson

Monumenten open voor publiek

HILVERSUM “Ik hoop dat er veel mensen komen, maar ook weer niet te veel.” Dat zegt operationeel manager Philippine Mochel van het Dudok Architectuur Centrum over de Open Monumentendag 2020. Dit weekend zijn 31 monumenten in Hilversum open voor het publiek.

En ja, ook dit evenement is vanwege corona anders dan voorgaande jaren. Voor Hilversum betekent dit onder meer dat veel van de deelnemende monumenten uitsluitend per reservering bezocht kunnen worden en dat er meer activiteiten in de buitenlucht plaatsvinden.
Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het landelijk thema voor 2020 is ‘Leermonument’. Van elk monument valt wel iets te leren, is de gedachte.

Voor de Hilversumse versie van Open Monumentendag zijn naast een aantal scholen, kerken en begraafplaatsen, bijvoorbeeld landgoed de Zwaluwenberg, Gebouw de Vereeniging, de AVRO studio, de voormalige politiepost Larenseweg, de Tribune (foto hieronder) en het Raadhuis geopend.
Bij monumenten waar activiteiten of rondleidingen zijn gepland, moeten deelnemers zich vooraf aanmelden. Bijzonder dit jaar is dat in vier monumenten optredens plaats vinden om het gebouw een bijzondere beleving te geven. Het gaat dan om het Muziekcentrum van de Omroep, Bibliotheek Hilversum, het raadhuis en de Grote Kerk op de Kerkbrink. Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Dudok Festival.
Voor meer informatie, zie www.dudokarchitectuurcentrum.nl