Afbeelding
Foto:gemeente Hilversum

Maatregelen tegen 'bizar hoge parkeerdruk' in het Rode Dorp

HILVERSUM Zes extra parkeerplaatsen, een andere inrichting van parkeervakken en een handhavingszone. Dat is wat op stapel staat in het Rode Dorp om zo de buurt veiliger te maken. Buurtbewoners hebben zelf om maatregelen en handhaving gevraagd, omdat het foutief parkeren de spuigaten uitliep.

Parkeren in bochten, op stoepen en midden op de weg naast parkeervakken. Bewoners van het Rode Dorp zijn het massaal foutief parkeren zat, omdat dit met name op kruisingen leidde tot onveilige situaties. Daarom trokken zij aan de bel bij buurtcoƶrdinator Natascha Heerschop. De vraag van de buurt was duidelijk: handhaven. Die hartenkreet heeft de gemeente ter harte genomen. Zo is er een handhavingszone ingesteld. Om handhaving mogelijk te maken, is een parkeerverbod nodig. Dat wordt door een besluit van burgemeester en wethouders ingesteld. Wethouder Annette Wolthers (D66) van Bereikbaarheid en Parkeren meldt wel dat zo'n zone wat anders is dan een betaald parkeren-/vergunninghoudersgebied. Als bewoners dat willen, moeten ze dat traject zelf starten.

De parkeerdruk in het Rode Dorp is enorm. Volgens Wolthers blijkt uit metingen dat de bezetting in de nachtelijke uren gigantisch is. Dat varieert van 97 tot wel 105 procent. "Dat is bizar hoog", aldus de Democrate. Auto's staan dan ook overal en nergens geparkeerd. Gezien deze druk vindt de gemeente het niet wenselijk de parkeermogelijkheden te verminderen. Waar de automobilist mag parkeren wordt duidelijker. Binnenkort laat de gemeente markeringen op het wegdek aanbrengen. Dit zijn de officiƫle plekken op de wegvakken.

In totaal komen er zes parkeerplaatsen bij. Dat doet de gemeente door bijvoorbeeld bestaande parkeerstroken te verlengen en op de Eekhoornstraat komt er een rabatstrook. Momenteel zet mening autobezitter zijn wagen hier neer. Straks is dat niet meer toegestaan. Met de aanleg van bovengenoemde strook is het ook voor grote voertuigen, waaronder die van de brandweer weer mogelijk door deze straat te rijden.

Ongeveer een half jaar terug klopte Heerschop namens de buurt aan bij de wethouder. Sindsdien zijn gemeente en buurtvertegenwoordigers met elkaar aan de slag gegaan. Wolthers noemt het snel schakelen en met elkaar tot goede oplossingen komen. 'Er is overwegend positief gereageerd op de parkeerverbeteringen en de handhaving die daarop volgt', is te lezen in de collegebrief en het verstuurde persbericht.

De bewoners van de wijk in Zuidwest zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. In het restant van het derde en vierde kwartaal vinden de fysieke werkzaamheden plaats. Handhaving start in het laatste kwartaal van dit jaar. In de eerste twee weken delen de handhavers alleen waarschuwingen uit aan autobezitters die hun wagen foutief parkeren. Daarna volgen boetes.

De kosten voor deze parkeerverbeteringen en andere maatregelen komen uit het Mobiliteitsfonds. Wolthers meldt dat de gemeente 100.000 euro onttrekt uit dit potje.