De Gijsbrecht tijdens een markt.
De Gijsbrecht tijdens een markt. Archieffoto: Bastiaan Miché

'BIZ-koorts' gaande op Gijsbrecht

HILVERSUM Opnieuw spannende tijden op de Gijsbrecht van Amsterstraat. Over enige tijd gaan de ondernemers voor de derde keer naar de stembus om te stemmen voor of tegen een Bedrijven Investeringszone (BIZ). Daarnaast zijn er plannen voor een aanvullende BIZ, die vanuit de pandeigenaren.

De Gijsbrecht van Amstelstraat mag sinds sinds 2010 een BIZ noemen. Iedere vijf jaar gaan de ondernemers daarom naar de stembus om te bepalen of zij via een heffing gaan bijdragen aan een ‘schoon, veilig en aantrekkelijk gebied’. Om daadwerkelijk een BIZ in te voeren moet de helft van de stemgerechtigden komen opdagen en moet twee derde van alle stemmers voor de plannen zijn.
Ieder jaar levert dat nu pakweg 30.000 euro op waarmee de winkeliers gezamenlijk bepaalde evenementen en activiteiten kunnen opzetten en ook de kerstverlichting in de winkelstraat kunnen realiseren. Maar nu zijn er ook plannen voor een BIZ-vastgoed. Gerard Wouterson, eigenaar van wijnkoperij Mijn Hemel, is tevens pandeigenaar. Met drie anderen is hij nu druk doende om alle 95 pandeigenaren, die het winkelgebied telt, te vinden en mobiliseren. Dat is niet altijd even eenvoudig. Sommigen wonen niet bepaald om de hoek, maar inmiddels is een flink aantal benaderd.
Volgens Wouterson is een tweede BIZ van belang om zo nog meer één collectief te zijn richting gemeente en het belang van de straat nog meer op de voorgrond te zetten. En hoewel die pandeigenaren bij een BIZ moeten betalen, is dit van levensbelang voor de Gijsbrecht, aldus Wouterson. “Dus ja, het wordt spannend en enerverend."

Woensdag 16 september is er om 19.00 uur een informatieavond voor pandeigenaren in de Zuiderkerk aan de Neuweg.