De gemeente hoopt zoveel mogelijk mobiliteitsideeën op te halen bij de Hilversummers
De gemeente hoopt zoveel mogelijk mobiliteitsideeën op te halen bij de Hilversummers Foto: Bastiaan Miché

Verkeersinbreng inwoners 'belangrijke bouwsteen' van Mobiliteitsvisie 2040

Meteen peilen wat er leeft onder de inwoners. Dat is wat de gemeente nu doet bij het begin van de mobiliteitsvisie. Hun inbreng komt zeker terug in het einddocument.

HILVERSUM Er zijn geen beperkingen als het gaat om het aandragen van ideeën op het gebied van mobiliteit. Geen heilige huisjes, zoals wethouder Annette Wolthers (D66) van Bereikbaarheid en Parkeren het omschrijft. Momenteel probeert de gemeente zoveel mogelijk op te halen bij de Hilversummers. Hun inbreng is een ‘belangrijke bouwsteen’ voor de nog op te stellen Mobiliteitsvisie 2040.

Dat Hilversummers een mening hebben over het verkeer/mobiliteit is Wolthers, die sinds juni 2018 wethouder is en daarvoor verkeer in haar portefeuille had als D66-raadslid, al wel even duidelijk. “Verkeer is emotie”, is dan ook haar conclusie. De vele reacties die er altijd zijn op het ‘onbereikbare’ Hilversum zegt iets over de betrokkenheid. En de gemeente doet nu juist een appel op die betrokkenheid, nu de Hilversummer gevraagd wordt naar zijn/haar mening over verkeer en hun (innovatieve) mobiliteitsoplossingen.
In tegenstelling tot het proces van het inmiddels afgeschoten sleutelgebied voor de Metropoolregio Amsterdam, het tienduizend woningplan, bevraagt de gemeente nu eerst inwoners, ondernemers en andere stakeholders. Hoe zien zij de mobiliteit in Hilversum tussen nu en twintig jaar? Liggen er dan nieuwe wegen? Zijn er veel meer snelle fietspaden? Deelt half Hilversum een auto met elkaar? Gelden er andere parkeernormen bij nieuwbouwprojecten rondom de spoorlijn en OV-knooppunten? Moeten er schonere/duurzamere maatregelen genomen worden?
“Je ziet de mobiliteit volop veranderen”, schetst de Democrate de noodzaak van een visie. Een aantal zaken loopt al, zoals de discussie over vrachtverkeer in de nacht en een distributiehub in Kerkelanden, waarvandaan de ondernemers van de Gijsbrecht van Amstelstraat voorzien gaan worden van hun goederen. Daarnaast moet er ook iets gebeuren, omdat Wolthers niet verwacht dat het aantal verkeersbewegingen vermindert in de (nabije) toekomst. Juist daarom is het goed om te kijken naar innovatieve ideeën.
Welke mobiliteitsrichting willen de inwoners zelf op? Hun inbreng geldt als een van de belangrijke pijlers van de begin 2021 te presenteren Mobiliteitsvisie 2040. Vanaf het begin burgerparticipatie. Dat is hier het devies. Uiteraard zijn er ook politieke wensen. De nog te maken visie wordt een combinatie van die twee. “In the end wordt het politieke gesprek, ja, maar ook tijdens het proces wordt de raad betrokken”, meldt de wethouder.
Het goede van de maatschappelijke en later ook politieke discussie over het MRA-sleutelgebied is dat dit heeft aangetoond dat mobiliteit veel beleidsterreinen beslaat. Het is meer dan parkeren en werk aan de weg. Het gaat over verkeer, maar ook over werkgelegenheid, duurzaamheid, woningbouw en leefbaarheid. “Het hangt allemaal met elkaar samen. Daarom willen we ook weten waar behoefte aan is”, is de uitleg. De mobiliteitsvisie is zelf weer een onderdeel van de volgend jaar op te stellen Omgevingsvisie.
Inmiddels loopt het onderzoek al een paar weken. Als een soort wiskundige term zegt Wolthers: 'N = 500'. In begrijpelijk Nederlands betekent dit dat de gemeente vijfhonderd reacties nodig heeft om het onderzoek representatief te laten zijn. Wolthers meldt dat dit aantal al gehaald is, maar in het raadhuis is de vurige wens dat dit aantal tussen nu en woensdag 23 september nog flink oploopt. Hoe meer Hilversummers de vragenlijst invullen des te beter het is, is het motto van de verkeerswethouder.
Wolthers benadrukt dat dit echt de periode van ophalen is. De tijd van maatregelen en concrete voorstellen komen later pas en ook in die fases is er veel ruimte voor inspraak, verzekert de wethouder. Het is duidelijk dat er op een aantal punten in Hilversum wat moet gaan gebeuren, zoals op de Diependaalselaan en Johannes Geradtsweg. Twee belangrijke radialen die volgens de Democrate vooral in de spitsuren aan hun taks zitten. Met vertegenwoordigers van laatstgenoemde straat zit Wolthers al om tafel. Na het besluit van de gemeenteraad eerder dit jaar om de kleine spoorbomen in 2022 helemaal dicht te houden, voeren de twee partijen gesprekken met elkaar om te kijken hoe de Johannes Geradstweg niet nóg drukker wordt. Vorige week maandag was er nog een onderhoud. “Het zijn positief kritische gesprekken”, zegt Wolters daarover.
Wie mee wil doen, kan de vragenlijst invullen op www.hilversum.nl/mbvisie. Het invullen duurt zo’n twaalf minuten en gebeurt anoniem. Wel wordt de postcode gevraagd. Dat is om ook op wijkniveau te kunnen kijken of er een specifieke behoefte is. Blijkt bijvoorbeeld dat veel inwoners van een bepaalde buurt graag deelauto’s willen, dan kan de gemeente daar gericht op inspringen en zaken in gang zetten.
Eind oktober moeten de resultaten van de vragenlijst bekend zijn. Het duurt zo’n drie tot vier weken om de rode draden en de wensen goed inzichtelijk te krijgen. In november en december komt er nog een participatietraject en komt er ook een focusgroep die zich over de materie buigt. In het eerste kwartaal van 2021 presenteert Wolthers dan de Mobiliteitsvisie 2040.