De zevende paal is onlangs geplaatst.
De zevende paal is onlangs geplaatst. Foto: Anne S. de Jong

Zevende Vredespaal voor de Hilversumse wijkagent

HILVERSUM De Vredespaal hoeft alleen nog onthuld te worden. Vorige week is deze al op z’n plek gezet in het Rosarium door de mensen van het Vredesteam van De Kapel. Op woensdag 23 september is de onthulling en dat gebeurt door een aantal wijkagenten.

Op initiatief van de vrijzinnige geloofsgemeenschap De Kapel is deze Vredespaal gerealiseerd. De onthulling vindt standaard plaats midden in de Vredesweek. Met deze blijk van waardering zet De Kapel individuen of instellingen in het licht die met hun opmerkelijke inbreng hebben bijgedragen aan een vreedzame samenleving.
Ditmaal is de keuze gevallen op het collectief van de Hilversumse wijkagenten, zo laat het Vredesteam (bestaande uit Wim van Baalen, Anne S. de Jong en Reimeke Spanjaard) weten. "Wijkagenten zijn ervaren politiemensen die bekendheid genieten onder de mensen en die vertrouwd zijn met hun wijk", luidt het eerste deel van de uitleg. "Door hun betrokkenheid kunnen problemen soms in een vroeg stadium voorkomen worden. Wijkagenten controleren niet alleen, maar kijken vooral hoe het met mensen gaat. Ze weten wat er speelt en vergroten met hun aanwezigheid de leefbaarheid in een wijk of buurt. Ze maken er met andere actieve werkers actief van deel uit”, is het vervolg.
Bij de onthulling in het Rosarium aan de Boomberglaan zijn naast wijkagenten ook vertegenwoordigers van de politie, de gemeente, verschillende buurt- en belangenverenigingen, gemeenteraadsleden en de zes eerdere ontvangers van de Vredespaal present.

De eerste Vredespaal is in 2014 neergezet. Deze staat bij De Kapel en is voor burgemeester Pieter Broertjes. Daarop volgden in 2015 de Sint Vituskerk voor pastoor Jules Dresmé, wijkcentrum St. Joseph voor Tukkie Tuk in 2016, De Gooise Daltonschool aan de Vlindermeent in 2017, in 2018 werden de welzijnswerkers geëerd met een Vredespaal bij Lopes Dias en vorig jaar ontvingen de vrijwilligers van wijkcentrum en speeltuin De Zoutkeet deze blijk van waardering.