Seizoen vol Hilversumse en Gooise voetbalderby's

HILVERSUM De competitie in het amateurvoetbal begint zaterdag. De spelers mogen na een halfjaar weer voor het ‘echie’ de wei in. In de tweede, derde en vierde klasse staan tal van regionale derby’s op de rol; vooral in de derde klasse C.

Zo is er zaterdag direct al de kraker tussen het thuisspelende SV Olympia‘25 en FC Hilversum. “Hier hebben we echt op zitten wachten”, opent Hilversum-trainer Ferry Marks.
Het nieuwe seizoen beginnen de groen-witten wel met een fikse tegenslag. Gerrit Snijders viel in de oefenwedstrijd tegen SDO uit met een knieblessure. Later werd duidelijk dat hij zijn kruisbanden heeft gescheurd. Voor hem is het al einde seizoen. “Verder zijn we er klaar voor”, vervolgt Marks. “Bij sommige spelers zijn wel hier en daar wat pijntjes na de zware trainingen. We hebben een grote selectie van 23 jongens; er is nog een aantal met vakantie of net teruggekeerd. Die hebben een achterstand en sluiten achteraan in de pikorde. De grote selectie is noodzakelijk; gedurende het seizoen loop je tegen schorsingen en blessures aan.”
Derby’s zijn mooi voor het publiek, maar Marks ervaart wel dat de tegenstanders dan altijd meer dan 100 procent inzet tonen. “Maar als je wilt promoveren, wat onze doelstelling is, moet je daar je tactiek op aanpassen. Met de huidige selectie moet promotie lukken. Dat heb ik de spelers nadrukkelijk laten weten. Geen excuses meer.”
Olympiacoach Danny Wiersma heeft als toeschouwer wel, maar als trainer weinig met derby’s: “We beginnen aan iedere wedstrijd om te winnen; daar ligt onze focus. Met de selectie zijn we goed bezig; twee bekerwedstrijden en een aantal oefenduels gewonnen. Met een aantal nieuwe jongens hebben we ook een leuke groep; het klikt onderling. In de technische staf is meer structuur aangebracht.”
Het doel binnen de club is om meer jonge Olympiaspelers te laten doorstromen naar het eerste elftal. Walter Bout is nu trainer van het tweede elftal, waar ook talenten van onder 19 naar toe komen. Onder 19 wordt getraind door eerste elftalspeler Ferhat Ozturk. Tim Ham traint de selectie onder 23. Deze werkwijze, om het niveau tussen het eerste en tweede elftal te verkleinen, heeft tijd nodig om de gestelde doelen te realiseren.
Wiersma, die aan zijn derde seizoen bij Olympia'25 begint, vindt het prachtig dat er na ruim een half jaar, weliswaar met de nodige coronamaatregelen weer competitie is. “Een doelstelling waar we met het eerste willen eindigen, geef ik nog niet. Na de winterstop, als we alle ploegen een keer hebben gehad, is daar meer zicht op.”
Naast Olympia'25 en Hilversum voetballen in 3C onder meer: Altius, ’t Gooi, Laren'99, TOV en Baarn. En uit Soest komen nog Hees en VVZ’49. Zaterdag speelt Baarn tegen TOV en Laren'99 thuis tegen ’t Gooi. Op 28 november is sportpak Crailo decor van het historische duel tussen Hilversum en ‘t Gooi.

Meer over het voetbalseizoen op www.gooieneembode.nl/extra