Er zijn meerdere opties.
Er zijn meerdere opties. Foto: Donorregister

34.300 Hilversummers krijgen brief voor invullen Donorregister

HILVERSUM Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk komende week een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 34.300 Hilversummers.

Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kan men terecht bij veel bibliotheken. Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.
Bij de brieven zit het formulier waarop mensen hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Wie daarna ook geen actie onderneemt, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister en ontvangt een bevestigingsbrief. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat mensen organen en weefsels na hun overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.
Tot 28 juni 2020 vulde 52,4 procent van de Hilversummers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van geeft 53,8 procent voor orgaandonatie na overlijden. 35,9 procent wil geen orgaandonor worden en 10,3 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.