Voordat het festival begon, stond er een lange rij bij de ingang.
Voordat het festival begon, stond er een lange rij bij de ingang. Foto: Bastiaan Miché

Evenement is 'anders, maar even leuk'

Hoe houden de bezoekers van het Gooisch Bierfestival zich aan de coronaregels? Goed, is het antwoord. Alleen bij de ingang is het spannend.

HILVERSUM Bij de ingang van het festivalterrein op het Marktplein blijkt zondagmiddag dat de 500 ‘gelukkigen’ met een kaartje voor het Gooisch Bierfestival veel moeite hebben om anderhalve meter afstand te bewaren. Eenmaal op het terrein houden de bezoekers zich over het algemeen wel goed aan de regels en is er ‘ondanks corona’ een prima sfeer.

“Gezellig, zonnetje, biertje”, vat Donnya van Santen het evenement samen. Samen met vriendinnen Sanne van Meningen en Ashley van Cleef geniet zij aan een van de vele tafels op het terrein van ‘eindelijk weer een festival’. En de maatregelen die er nu gelden vanwege corona wennen wel, zeggen zij. “Nu hoeven we niet te zoeken naar een tafel en staan er geen lange rijen voor de bar. Het is dus anders, maar even leuk.”
Hoe anders deze vierde editie is, was al duidelijk in de dagen voor het festival. Want mochten tijdens voorgaande jaren belangstellenden gewoon langskomen, dit jaar moesten zij zich vooraf aanmelden. Voor een middag- en avondblok was in beide gevallen plek voor 500 bezoekers, exclusief kinderen tot 12 jaar.
Zondag rond 13.30 uur - als het middagblok op het punt van beginnen staat - staat er al een lange rij voor de ingang van het met hekken afgesloten terrein; vanaf de Groest gezien aan de achterkant van het plein. Ondanks het nadrukkelijke verzoek vooraf en ook als mensen in de rij staan, blijkt afstand houden van elkaar wel weer een ‘gedoe’, erkent Guido de Wit namens organisator de Gooische Bierbrouwerij.
Uiteindelijk, zegt hij, is het wel gelukt om die mensen zo snel mogelijk het terrein op te krijgen. “Maar het is even wachten totdat de sluizen open gaan”, zegt hij, “en het is ook zo dat mensen daar zelf een verantwoordelijkheid in hebben. Bij de tweede keer (het avondblok, red.) ging het beter. We hadden toen meer vrijwilligers, onder meer de dames van het rugbyteam Hilversum, bij de ingang staan om mensen erop te wijzen afstand te houden. En de mensen kwamen de tweede keer ook sneller door de ingang. Het is voor ons ook allemaal nieuw.”
Op het terrein zelf staan de biertafels rondom de grote biertent zo opgesteld dat iedere tafel een vast gezelschap en ook een vaste bar in die tent heeft. Wie in ieder geval dolblij is dat er weer eens een festival is, is Dave Bakker uit Nederhorst den Berg. Met zijn zweefmolen - zeg maar ‘Dave en zijn zweef’ - stond hij vorig jaar 15 september eveneens op het Gooisch Bierfestival, maar daarna was het tot 1 augustus dit jaar stil. Het Gooisch Bierfestival van 2020 is het derde evenement dat hij sinds corona aandoet. En dat terwijl hij net in februari een geheel nieuwe toestel - van ruim een halve ton - had aangeschaft. “En dan zo lang geen inkomsten hebben, is niet prettig. Maar nu kan ik eindelijk weer eens wat doen.”
Dat geldt ook voor Jim van Kooten, programmeur bij de Vorstin. Helemaal achteraan heeft het Hilversumse poppodium een podiumpje staan waarop twee artiesten zowel ‘s middags als ‘s avonds optreden. Hoewel de bezoekers weinig oog lijken te hebben voor de muziek, kan de programmeur zelf zijn geluk niet op. “Dit is helemaal te gek. Ik heb mijn gehoorbescherming afgestoft en het is een zegen om ze weer in te doen. En nu ik weer livemuziek zie, heb ik echt kippenvel. Dat heb ik lang niet gehad.”