Loco-kinderburgemeester Anouk opende vorige week de Bukbieb op de Goudenregenlaan.
Loco-kinderburgemeester Anouk opende vorige week de Bukbieb op de Goudenregenlaan. Foto: Bastiaan Miché

'Even bukken maar dan heb je ook wat'

De Amerikanen gingen ons jaren geleden al voor, Bussumers doen het ook al een tijdje en sinds kort bukken Hilversummers ook voor een gratis boek.

HILVERSUM In Bussum bukken ze al jaren voor een boek, en sinds vorige week kunnen Hilversummers dat ook. De Bukbieb is een feit. Op de hoek van de Hilvertsweg en de Goudenregenlaan is het groene huisje vol boeken afgelopen week feestelijk geopend. Een sympathiek project dat nu al door de buurtbewoners wordt omarmd.

Ontzettend leuk vinden initiatiefnemers Reinoud van Hasselt en Gertjan van der Net dat Hilversum nu ook een Bukbieb heeft. "In Bussum loopt het project al jaren. Op het plein voor de Hema, bij station Naarden-Bussum en op de hei wisselen boeken regelmatig van eigenaar," vertelt Van Hasselt.
Getriggerd door het Amerikaanse fenomeen 'little free library' adopteerde hij het idee en ontwierp een boekenkast. Eentje van hout, maar echt duurzaam en hufterproof was die niet. Het groene huis van staal is dat wel. "En bovendien bestaat het uit onderdelen die stuk voor stuk makkelijk kunnen worden vervangen."
Tijdens de presentaties die hij met Van der Net hield voor de gemeente Bussum, voelde Van Hasselt de sympathie voor het initiatief. "En met subsidie konden we van start. Bij de Bukbieb op de Bussumse hei bij Heidezicht zette ik een zwikkie kinderboeken in de kast. Binnen een week waren ze weg. Dat is toch fantastisch!"

Ontmoetingsplek

De Bukbieb in Hilversum is volgens Van Hasselt goedgevuld. "Was nog grappig ook: een buurtbewoner had de avond voor de officiƫle opening van de Bukbieb alvast vijftig boeken erin gezet. Toen hij de volgende dag keek, waren alle boeken verdwenen. Het raadsel was snel opgelost toen bleek dat de boeken waren weggehaald voor de opening zodat het eerste exemplaar in de kast kon worden gezet."
Of er al gretig gebruik van wordt gemaakt, kan Van Hasselt nu nog niet zeggen. Maar dat het project goed is ontvangen, is wel duidelijk. Komt, denkt hij, ook door het sociale aspect. Aan de zijkant van de kast zijn niet voor niets twee bankjes gemaakt; daarop kunnen buurbewoners zitten. Een praatje met elkaar maken, of vast de eerste bladzijden van hun zojuist verworven boek lezen.
Maar ook een grote meerwaarde vindt Van Hasselt de bijdrage die wordt geleverd door de Hilversumse Repair Factory, die mensen ondersteunt die minder makkelijk werk vinden, maar super gemotiveerd zijn. "Ik heb de Bukbieb zo ontworpen dat het geheel wordt gevormd door losse onderdelen. Zo is het makkelijk te onderhouden en kan het per deel worden aangepakt. Op die manier zijn verschillende Hilversummers erbij betrokken: de mensen van de Repair Factory zorgen voor het onderhoud, buurtbewoners houden een oogje in het zeil en zorgen samen voor de Bukbieb. Zo wordt het iets van ons allemaal."
Het principe is simpel: geef een boek, neem een boek. "Maar zo strikt moet je het ook niet nemen, hoor. Als je zelf geen boek hebt maar er wel eentje wil, kan dat natuurlijk. Wat we merken is dat bijvoorbeeld kinderen wiens ouders overlijden, boeken in de kasten zetten." Zijn er nog wel voldoende boekenwurmen tegenwoordig? "Jazeker! Zeker in Bussum worden veel boeken gekocht en gelezen. Misschien ligt het aan de demografie dat veel Bussum veel lezers heeft, maar over het algemeen duikt men toch nog graag weg met een boek. In Hilversum zal dat niet anders zijn."