Twee van de families in de kliniek.
Twee van de families in de kliniek. Foto's: Jeanine van Ancum

'Begrijp nu meer dan ooit hoe weinig deze mensen bezitten'

De Hilversumse arts Jeanine van Ancum is nu ruim een maand op het Griekse eiland Samos waar zij zich vrijwillig inzet bij een vluchtelingenkamp. En ze maakt van alles mee.

HILVERSUM "Het is heel pijnlijk om dit te horen, vooral omdat ik nu meer dan ooit begrijp hoe weinig deze mensen bezitten en hoe radeloos ze zijn. Dat de weinige bezittingen en veiligheid die ze hebben in vlammen opgegaan zijn is afschuwelijk."

Het drama op dat andere Griekse eiland Lesbos, waarbij het vluchtelingenkamp Moria in vlammen is opgegaan en 1.300 vluchtelingen nu dakloos zijn, is ook op Samos niet onopgemerkt gebleven. Verder komt in haar wekelijkse bijdrage voor deze krant - te lezen op www.gooieneembode.nl/extra - regelmatig het woord 'hulpeloosheid' voor. Zo is de behandeling van psychische ziektebeelden een groot probleem omdat de mogelijke behandelingen gelimiteerd zijn. "Ook was er een man van 28 jaar uit Ghana die een bipolaire stoornis bleek te hebben en al een aantal keer een psychose had doorgemaakt op het eiland. Daardoor wordt hij in het kamp gezien als een buitenstaander; sommige vluchtelingen denken dat hij bezeten en gevaarlijk is. In de rij voor de voedseluitgifte is hij al een aantal keer in elkaar geslagen en hij durft daardoor de tent niet meer uit en haalt zijn eten uit de afvalbakken. Omdat zijn enige vorige vriend in maart van het eiland was gegaan, had hij al vijf maanden zijn medicatie niet opgehaald en was daarom nog meer geïsoleerd geraakt."
Ondanks alle heftigheid is Van Ancum, die aanvankelijk van plan was om zes weken daar te blijven, nu van plan haar verblijf te verlengen tot eind dit jaar. Ook is door corona de manier van werken in de kliniek best apart. “Elke ochtend om zeven uur staat er buiten een rij vluchtelingen te wachten om gezien te worden door een dokter. Er staat eerst een triagetafel buiten waar de klachten genoteerd worden en als het iets kleins is worden de patiënten meteen geholpen met een simpele behandeling. Dan neemt iedereen buiten plaats op de stoep voor de kliniek. Bijna alle consulten worden buiten afgehandeld op de stoep, tenzij er uitgebreid lichamelijk onderzoek verricht moet worden of er gevoelige onderwerpen besproken moeten worden.”
Daarbij staan er twee onderzoekskamers voor verdenking corona en twee voor alle andere patiënten. “Dus het is vaak vechten om een kamer. We staan dus eigenlijk met z’n allen de hele dag buiten patiënten te zien. Tot 12.30 uur kunnen patiënten nog aangemeld worden, daarna staan we pal in de zon en is het te heet dus ronden we alleen de consulten af met patiënten die al aangemeld zijn. Rond 15.00 uur wordt er schoongemaakt en om 16.00 uur sluit de kliniek. Op donderdag zijn we vrij, fijn één dag om te verwerken wat we allemaal gezien hebben.”

Lees alle uitgebreide verhalen van Jeanine van Ancum op www.gooieneembode.nl/extra

De kliniek van Med’EqualiTeam.
Opening van de kliniek om 7.00 uur in de ochtend.
Met het team aan het uitrusten op de stoep om 15:00 uur nadat alle patiënten zijn gezien.