In de teststraat in Bussum komen dagelijks zeshonderd bezoekers.
In de teststraat in Bussum komen dagelijks zeshonderd bezoekers. Foto: Bob Awick

'Verontrustende stijging' van coronapatiënten in deze regio

Het aantal coronapatiënten in 't Gooi en de Vechtstreek is de voorbije week fors gestegen. En wie getest wilde worden, moest lang wachten.

HILVERSUM De landelijke stijgende trend van het aantal coronapatiënten is ook merkbaar in 't Gooi en de Vechtstreek. De afgelopen zeven dagen was er een stijging van 127 besmette personen, waarvan 55 in de teststraat van de GGD in Bussum. Daar worden dagelijks 600 mensen getest.

Inmiddels heeft de GGD Gooi en Vechtstreek een begin gemaakt met het zogenaamde voorrangsbeleid voor zorgmedewerkers en leerkrachten. Hiermee loopt de gezondheidsdienst in deze regio vooruit op de landelijke richtlijnen. Aanleiding is de aankondiging van minister Hugo de Jonge dat deze twee beroepsgroepen eind deze/begin volgende week tijdelijk voorrang krijgen bij het testen op corona. Een snelle test en testuitslag zijn essentieel om zoveel mogelijk zorgverleners en leraren inzetbaar te houden, is de gedachte.
Voorrang geven aan zorgpersoneel en leraren zorgt er onherroepelijk voor dat andere mensen langer moeten wachten, constateert de GGD. "Daarom is het belangrijk dat het hier om een tijdelijke maatregel gaat. De aangekondigde aanpassing heeft grote invloed op de huidige GGD-processen, zoals het maken van afspraken via het landelijke afsprakennummer. Het is belangrijk om heel zorgvuldig te definiëren wie er wel en niet in aanmerking komt voor voorrang. Dat gaat nu om mensen uit de zorg die direct patiëntcontact hebben en leraren."
Ook voor veel inwoners van deze regio gold afgelopen week dat wie zich wilde laten testen op corona, vaak drie dagen daarop moest wachten. “Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden. Ook bij ons”, aldus de GGD Gooi en Vechtstreek afgelopen week. In Bussum kan men weliswaar uitbreiden naar 900 testen per dag, maar dat heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden.
De GGD Gooi & Vechtstreek begrijpt de frustratie bij mensen er pas na meerdere pogingen in slagen om een testafspraak te maken. “Wij vinden het uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.” Het verzoek aan mensen met klachten die wachten om getest te worden is wel om thuis en op afstand van anderen te blijven. Wie ernstige klachten heeft en moet wachten, kan het beste contact met de huisarts opnemen. En wie geen klachten heeft, moet zich vooral niet laten testen.
Ondertussen is het aantal coronapatienten in ‘t Gooi en de Vechtstreek de afgelopen week dus fors gestegen. Een woordvoerder van de GGD Gooi en Vechtstreek noemt de stijging van afgelopen tijd - na een relatief rustige augustusmaand - ‘verontrustend’. “Maar het kan volgende week weer anders zijn, het zijn net wisselkoersen”, aldus de zegsvrouw. Er is - zegt zij - geen sprake van clusters/besmettingshaarden in deze regio. De teller van het aantal overleden slachtoffers in de regio staat op 59, waarvan 42 gemeld door verpleeghuizen. Er zijn nu geen coronapatiënten in Tergooi.