Nanette Bakker en Bram van der Heijde lijken klaar voor zaterdag.
Nanette Bakker en Bram van der Heijde lijken klaar voor zaterdag. Foto: Bastiaan Miché

Bewoners Hyacintenlaan houden een vrijmarkt en borrel voor Beiroet

HILVERSUM Hij woont alweer een halfjaar in Nederland, op de Hyacintenlaan in Hilversum, maar nog altijd heeft Bram van der Heijde veel contact met zijn studievrienden in het Libanese Beiroet. Komende zaterdag geven hij en enkele andere straatbewoners een vrijmarkt, waarbij de opbrengst gaat naar het door een explosie zwaar getroffen land.

Antropoloog Van der Heijde woont tijdelijk in de woning in de Bloemenbuurt. “Toen corona kwam ben ik teruggekomen," zegt hij. “maar ik heb nog altijd veel contact met mijn vrienden daar. En de situatie was daar al niet zo best en die explosie (op 4 augustus dit jaar, red.) was voor veel mensen de genadeklap.” Ondertussen is Van der Heijde druk doende met plannen maken voor een terugkeer om daar vrijwilligerswerk te doen. Hij voelt zich toch een beetje verantwoordelijk, zegt hij.
En nu is hij dankzij zijn buurvrouw Nanette Bakker in dit project van een vrijmarkt verzeild geraakt. Bakker, musicus en jarenlang actief binnen het Radio Filharmonisch Orkest, hoorde van haar nieuwe buurman over zijn studie daar en bedacht na die explosie iets te moeten doen. “Wat mij het meeste dwarszit, is dat je dit drama zomaar weer zou vergeten”, vertelt Bakker. “Het zal echt geen krankzinnige opbrengst worden, maar dit is behalve een financiële ook een mentale steun. Zo veel mensen daar zitten in zo’n moeilijke situatie.”
Daarom staat de Hyacintenlaan komende zaterdag vanaf 16.00 uur in het teken van Buren voor Beiroet. Er zijn allerlei (coronaproof) activiteiten die hooguit tien minuten duren. Enkele voorbeelden zijn concertjes, grabbelton, oldtimerrit, ukelele-les, tafeltennis en schminken. Ondertussen begint de borrel met drankjes en lekkers zoals pizza’s, Libanese hapjes, pannenkoeken, taart en soep. De bezoekers geven voor dat alles een vergoeding en bovendien stellen de buurtwinkels op de Gijsbrecht allerlei producten beschikbaar.
De hele opbrengst gaat naar NationStation. Dit is een initiatief dat enkele jongeren uit de wijk Geitawi in Beiroet hebben opgezet. Deze woonwijk is zwaar getroffen door én de explosie én de financiële crisis in Libanon. Een van deze jongeren, de 28-jarige Hussein Kazoun, heeft een boerderij buiten de stad (waar Van der Heijde verbleef). Na de explosie is hij direct begonnen met het uitdelen van zijn oogst aan mensen die hun thuis hebben verloren.
NationStation is vervolgens snel uitgegroeid tot een groot netwerk van vrijwilligers om voedselpakketten uit te delen en donaties te gebruiken om huizen te repareren voor de meest kwetsbare gezinnen in de wijk. Bakker: “De opbrengst van onze actie komt rechtstreeks terecht bij de inwoners van Beiroet die elkaar helpen om de stad op te bouwen en voor elkaar te zorgen.”