Nieuwe plannen busremise in de prullenbak

HILVERSUM De plannen van eigenaar Dennenborgh Group voor woningen op het Connexxion-terrein én die van omwonenden voor een Central Park, kunnen de prullenbak in. Het gedeelte op de Larenseweg blijft ook de komende jaren gewoon fungeren als busremise.

Aanleiding hiervoor is dat de nieuwe concessie voor busvervoer regio Gooi en Vechtstreek 2021-2030 is gegund aan TransDev (voorheen Connexxion). Het afgelopen jaar is door verschillende partijen, waaronder de eigenaar van het terrein en omwonenden, nagedacht over een transformatie van deze locatie. Door de gunning aan TransDev behoort een andere invulling van deze locatie niet meer tot de mogelijkheden.
Voor een andere invulling van het terrein - woningen en/of meer groen - vonden zowel met omwonenden (stichting BOB-H) als de eigenaar van de locatie (Dennenborgh Group) verkennende gesprekken plaats. Ook is er de afgelopen tijd gekeken naar alternatieve locaties voor de busremise binnen de gemeentegrenzen en daarbuiten. Dit vanuit het gemeenschappelijk belang en de ambities vanuit de Gebiedsagenda 1221 om de locatie busremise te transformeren. Bij het verkennen van alternatieve locaties sprak de gemeente met zowel de provincie Noord-Holland als de regio Gooi en Vechtstreek. Deze gesprekken hebben geen concrete alternatieve locaties opgeleverd die voldeden aan de concessie-eisen op het gebied van ruimtegebruik, beschikbaarheid en bereikbaarheid.

TransDev heeft daarnaast aangegeven de locatie busremise te willen handhaven, gezien het belang van de locatie in Hilversum. Dit heeft te maken met de inzet op zero-emissievervoer door TransDev: bussen die volledig elektrisch rijden en op deze busremise kunnen opladen. De noodzaak tot opladen op de busremise maakt dat TransDev het volledige perceel van de locatie benut als oplaadstation. Hiermee is ook transformatie van een deel van de busremise niet mogelijk.