Het publiek krijgt drie eenakters te zien.
Het publiek krijgt drie eenakters te zien. Foto's: Eva Kasbergen

Coronaproof ‘High Wine Theatre’ heel snel uitverkocht

HILVERSUM Toch wel verrast is Robbert Jan Proos van Theatergroep Fusie over de run op de tickets voor ‘Kroegscenes’, de theatervoorstelling die hij schreef. “Ik heb de posters niet eens hoeven ophangen.”

Ook voor de populaire theatergroep uit Hilversum viel in maart van dit jaar abrupt alles stil. Een uitverkochte serie voorstellingen moest vlak voor de première noodgedwongen opgeschort worden. Maar net als veel andere gezelschappen heeft ook theatergroep Fusie een voorstelling bedacht die binnen de huidige regels ‘gewoon’ gespeeld kan worden.
In deze bijzondere tijden presenteert het gezelschap in Theater Santbergen ‘High Wine Theatre’. De publieke tribune, waar negentig mensen terecht kunnen, is ingeklapt en bezoekers zitten tijdens 'Kroegscenes - de eerste voorstelling is volgende week vrijdag - aan tafels van twee en op afstand van de andere tafels. Zij krijgen niet alleen drie eenakters voorgeschoteld, maar ook nog eens drie glazen wijn en hapjes. “Op deze wijze kunnen wij per avond 24 bezoekers een mooie en afwisselende theateravond bieden”, aldus Proos.
Het concept met een kleine wijnproeverij en bijpassende hapjes komt voort uit zowel ervaring als noodzaak. Vorig jaar speelde Fusie ‘High Tea Theatre’ op vijf zondagmiddagen. Het publiek kreeg thee en snacks en de reacties waren unaniem lovend, meent Proos. “Omdat we in onze (te) kleine foyer ons publiek niet kunnen of mogen ontvangen is het idee ontstaan om de mensen gewoon weer aan tafels in de zaal te plaatsen en er deze keer een ‘High Wine’ van te maken.” Voor de mensen die geen wijn drinken, is er ook bier, fris of zelfs een speciale alcoholvrije cocktail te bestellen.
Door nu twaalf tafels maal twee stoelen te plaatsen is de voorstelling coronaproof. Met de acteurs erbij staan er bovendien nooit meer dan dertig mensen in de ruimte. Overigens staan ook de twee stoelen bij iedere tafel op anderhalve meter van elkaar. Stelletjes kunnen dus eveneens niet lekker knus naast elkaar zitten. “Dit is het plan. Er zullen vast wel mensen zijn die toch denken dat ze wel naast elkaar kunnen zitten, maar we zullen niet coulant zijn. (lachend, red.) En ik kan best wel streng zijn."
Aanvankelijk stonden er zeven voorstellingen op de agenda, maar die waren in vier uur uitverkocht. Vervolgens werden er twee voorstellingen aan toegevoegd, waar op het moment van schrijven nog één kaartje voor beschikbaar is (zondag 18 oktober om 16.00). Dat kaartje kost 24,50 euro.

Zie ook theatergroepfusie.nl.

Er staan twee of drie personen op het podium.