Het terrein ligt er al jarenlang verloren bij.
Het terrein ligt er al jarenlang verloren bij. Foto: Bastiaan Miché

Voorlopig geen plannen voor het al jaren braakliggende Circusterrein

HILVERSUM Wanneer slaan we spreekwoordelijk de eerste paal op het Circusterrein? Onder meer deze vraag stelden de lokale fracties van GroenLinks en ChrsitenUnie onlangs aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). Voorlopig niks, is nu het antwoord, hooguit iets tijdelijks.

Momenteel zijn er tijdelijk een jongerenontmoetingsplek en urban farming gevestigd en wordt het terrein benut voor tijdelijke grondopslag, maar verder ligt de ruimte langs de Diependaalselaan al jaren braak. Ooit stond er een HTS en in 2008 schreef de gemeente Hilversum nog een prijsvraag uit waarin gevraagd werd naar ideeën/plannen voor het Circusterrein. Veel ideeën passeerden de revue en zijn besproken, maar zonder resultaat. Een goede invulling van de laatste grote ontwikkellocatie binnen Hilversum, in eigendom van de gemeente, is ook lastig, menen B&W. Het is namelijk puzzelen als het gaat om de juiste invulling: woningbouw, bedrijfsruimte en/of maatschappelijke voorzieningen. “Een zorgvuldige afweging op basis van een langetermijnvisie voor Hilversum als geheel is nodig om vanuit dit perspectief de juiste keuzes te kunnen maken en de gewenste functies op de daarvoor beste plek te laten ‘landen’. De omgevingsvisie is deze langetermijnvisie.”
Het tijdelijke realiseren van een parkeervoorziening voor vrachtwagens, waar voorzitter René Hoven van Ondernemersvereniging HilversumZuid West eind vorig jaar voor pleitte, is in ieder geval geen optie, schrijven B&W. “Vanwege het feit dat het een tijdelijke functie betreft met een structurele behoefte, waarvoor geen alternatieve structurele locatie van gewenste omvang in beeld is. De gemeente onderzoekt in samenwerking met de ondernemersvereniging Hilversum Zuid West en ondernemers mogelijkheden om extra parkeerfaciliteiten voor vrachtwagens te realiseren.”
Wel zou het terrein op de lange termijn kunnen fungeren als verdeelpunt voor elektrische distributie/bevoorrading winkels. Momenteel zijn er concrete plannen voor een duurzame goederenhub, waarbij grote vrachtwagens hun goederen kunnen overladen in kleinere voertuigen om zo de verkeersdruk in het centrum en op de Gijsbrecht te doen afnemen.
Voor de korte termijn op het Circusterrein niks concreets; ook niet als het gaat om een tijdelijke invulling, zoals jongerenwoningen of tiny houses. “Met het bieden van een tijdelijke invulling moet voorzichtig worden omgesprongen," stellen B&W, “omdat tijdelijke functies waarvoor na afloop van de tijdelijke termijn geen structurele plek in beeld is, een ontwikkeling van het gehele terrein kunnen frustreren.”

Meer hierover op ww.gooieneembode.nl/extra