Wethouder Bart Heller. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Wethouder Bart Heller. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Goed op weg met de 'Teller van Heller'

HILVERSUM De ambitie om duizend woningen extra te realiseren voor een- en tweepersoonshuishouden binnen deze coalitieperiode - dus voor maart 2022 - lijkt te worden gehaald. Op dit moment staat de zogenaamde ‘Teller van Heller’, vernoemd naar woonwethouder Bart Heller, inmiddels op dik 700.

Het gaat dan met name om woningen voor jongeren (die voor het eerst op zichzelf gaan wonen) en ouderen (die juist wat kleiner willen wonen). In het coalitieakkoord is de deal dat de meeste van die duizend woningen er voor maart 2022 daadwerkelijk zijn. Voor de woningen die er dan nog niet staan, moet gelden dat aan het einde van deze collegeperiode de ruimtelijke plannen hard zijn.
In 2018 en 2019 zijn er in Hilversum respectievelijk 272 en 386 woningen netto (nieuwbouw en transformatie, minus sloop) toegevoegd aan de woningvoorraad, waarvan respectievelijk 190 en 328 appartementen. Het gaat dan om 140 eengezinswoningen en 518 appartementen (één- en tweepersoons).
Voor 2020 staat de ‘Teller’ pas op 59 nieuwe woningen, echter - aldus de wethouder - nieuwbouwprojecten gaan ‘projectgewijs’. Er komt nog een aantal bij. Momenteel is een aantal plannen in aanbouw, waaronder in Noord, Lieven de Key en De Orchidee. Bij elkaar opgeteld zijn dat 186 woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens die er voor maart 2022 nog bij komen. Bij elkaar opgeteld staat deze ‘Teller’ dan bijna op 900.
In een brief aan de raad schrijft Heller, die overigens ontkent de ‘Teller van Heller’ zelf te hebben bedacht, dat er nog een aantal locaties in de pijplijn zit voor planvorming. Bij elkaar opgeteld gaat het dan om pakweg 1500 woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Die locaties zijn onder meer de nieuwe woonwijk Crailo, het stationsgebied en de Philipslocatie.
Heller is erg tevreden met de cijfers. “Het is belangrijk dat we de ambitie halen. Juist de groep van een- en tweepersoonshuishoudens zal hier profijt van hebben. Deze teller laat zien dat we goed op weg zijn, maar we zijn er nog niet. Ik blijf er bovenop zitten dat we minimaal de 1.000 woningen halen. Het is geen reden om rustig aan te blijven doen. We moeten stevig aan de bak blijven.”

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra